U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier KPN Mobile

Nieuws

Beursgang

NTT Docomo

E-Plus

Cahier Frequentieveiling

Dossier KPN

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

E-Plus

Rappe groeier

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 DEC. Met een aantal abonnees dat rap de drie miljoen nadert past het Duitse E-Plus qua omvang goed bij KPN. De divisie Mobiel van het Nederlandse telecombedrijf is met 3,3 miljoen abonnees een fractie groter.

Terwijl KPN in Nederland nog altijd marktleider is, neemt E-Plus op de grote Duitse markt een derde plaats in achter Deutsche Telekom en Mannesmann. De twee oudste mobiele-telefoonbedrijven van Duitsland beheersen samen 80 procent van de markt. E-Plus volgt met zijn in mei 1994 gelanceerde netwerk op gepaste afstand. Het marktaandeel ligt op zo'n 15 procent, ruim voor nieuwkomer Viag Interkom (oktober 1998).

Wat winstgevendheid betreft blijft E-Plus nog ver achter bij KPN. Het bedrijf heeft de verwachting uitgesproken dit jaar voor het eerst een positief operationeel resultaat te realiseren.

De verkoop van E-Plus vloeit onder meer voort uit de eerder dit jaar aangekondigde fusie tussen de Veba en Viag. Na bekendmaking hiervan hebben deze Duitse nutsbedrijven aangekondigd een waslijst belangen te verkopen die niet tot de kernactiviteiten behoren.

Toen E-plus zijn licentie verwierf, medio jaren negentig, begon het als consortium van de Duitse bedrijven Thyssen en Veba. Ook de Britse en Amerikaanse aandeelhouders Vodafone en BellSouth waren van meet af aan bij de onderneming betrokken.

NRC Webpagina's
9 december 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad