U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier KPN Mobile

Nieuws

Beursgang

NTT Docomo

E-Plus

Cahier Frequentieveiling

Dossier KPN

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

'Brits belbedrijf Orange wil snel met KPN fuseren'

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 5 JUNI. Het Britse mobiele telefoniebedrijf Orange wil fuseren met KPN Mobile en het Finse Sonera. Dat meldt de Britse krant Sunday Business. Door de fusie zou een bedrijf ter waarde van ruim 200 miljard dollar ontstaan.

Zaterdag zei de de Brits-Duitse bestuursvoozitter van Orange, Hans Snook, in een interview met het Britse dagblad The Guardian dat Orange op zoek is naar " partners" voordat het begin volgend jaar naar de beurs gaat. KPN Mobile, de mobiele tak van KPN Telecom, geldt als kandidaat.

Een woordvoerder van KPN ontkent dat er gesprekken worden gevoerd met Orange, maar vindt het "leuk" dat Snook KPN heeft genoemd. Andere kandidaten voor samenwerking zijn de Amerikaanse telecombedrijven BellSouth en MCI WorldCom. Volgens Sunday Business is Orange van plan om eerst op het goedkopere Sonera te bieden. Met Sonera zou Orange toegang krijgen tot de Scandinavische, de Baltische en de Turkse markt. Snook wil vooral de concurrentie aangaan met Vodafone, het grootste mobiele belbedrijf van Europa, zei hij gisteren. Orange werd vorige week overgenomen door France Telecom voor 95 miljard gulden. Ook KPN wilde Orange kopen, maar vond de overnameprijs uiteindelijk te hoog. Volgens de KPN-woordvoerder zijn alle gesprekken met Orange sinds vorige week gestaakt. Orange stond in de etalage na de overname van eigenaar Mannesmann door het Britse Vodafone Airtouch. Vodafone mocht van de toezichthouders Mannesmann overnemen op voorwaarde dat het Orange afstootte.

Een bundeling van de mobiele activiteiten van KPN Mobile en Orange is niet onwaarschijnlijk. De bedrijven werken al samen in België onder de naam KPN Orange. KPN heeft overigens te kennen gegeven KPN Orange helemaal in te willen lijven, nu Orange in Franse handen is gekomen. Het Nederlandse concern heeft op grond van Europese mededingingsregels 'recht van koop'.

Met de overname van Orange door France Telecom ontstaat het op een na grootste mobiele telecombedrijf van Europa, op Vodafone na. Het nieuwe bedrijf heeft 20 miljoen abonnees. Daarvan zijn er 6 miljoen in Groot- Brittannië en 10 miljoen in Frankrijk. De overige 4 miljoen abonnees zitten in de rest van Europa, Hong Kong en Israel.

NRC Webpagina's
5 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad