Dossier Desert Fox
Nieuws
Achtergrond
Documenten
Links
|
Tijdtabel
1990
- 2 augustus: Irak valt Koeweit binnen. De Verenigde Naties leggen Irak handelssancties op.
1991
- 17 januari: De internationale gemeenschap onder leiding van de VS grijpt militair in; op 26 januari zijn de Iraakse troepen uit Koeweit verdreven. Op 28 februari is de tweede Golfoorlog voorbij.
- 2 maart: De VN formuleren voorwaarden waaraan Irak moet voldoen voordat de handelssancties opgeheven worden. Irak moet onder meer zijn massavernietigingswapens vernietigen en herstelbetalingen aan Koeweit doen.
- mei: Oprichting van UNSCOM, de VN-commissie die toeziet op de ontwapening van Irak.
- 23 september: Een internationale missie van nucleaire deskundigen brengt een bezoek aan Irak en wordt vier dagen vastgehouden.
1993
- 7 januari: Aanvallen op Irak nadat Bagdad weigert raketten te verwijderen die volgens de VS naar het zuiden van het land zijn verplaatst.
- 27 juni: VS vuren kruisraketten af op doelen in Bagdad als vergelding voor een plan om oud-president Bush te vermoorden.
1994
- 7 oktober: Iraakse troepen bewegen zich opnieuw richting de grens met Koeweit. Nadat de VS 54.000 soldaten op de been brengen, bindt Bagdad in.
1996
- 3 en 4 september: VS bestoken Iraakse raketafweerstellingen als straf voor het binnendringen van ‘veilige gebieden' voor Koerden in Noord-Irak.
1997
- 7 oktober: Irak weigert openheid van zaken te geven over zijn wapenprogramma en belemmert de inspecties, zo rapporteren de VN-wapeninspecteurs aan de Veiligheidsraad.
- 23 t/m 29 oktober: Irak beschuldigt de Amerikaanse leden van het UNSCOM-inspectieteam van spionage en zet hen het land uit.
- 19 november: Irak laat het voltallige UNSCOM-team weer toe, maar weigert de toegang tot de presidentiële paleizen van Saddam.
1998
- 12 januari: Irak beschuldigt de Amerikaase leden van het inspectieteam van UNSCOM opnieuw van spionage en verbiedt tal van inspecties.
- 20 februari: VN-secretaris-generaal Kofi Annan reist naar Bagdad in een uiterste poging om een militair conflict te voorkomen. Als resultaat van de missie mogen inspecteurs in het bijzijn van diplomaten de presidentiële paleizen onderzoeken.
- 1 mei: Irak waarschuwt de Veiligheidsraad dat het voortzetten van de sancties ,,ernstige consequenties'' zal hebben.
- 5 augustus: Bagdad kondigt aan niet langer volledig mee te werken met de VN-wapeninspecteurs. Het is niet toegestaan nieuwe plaatsen te inspecteren.
- 31 oktober: Bagdad zegt alle samenwerking met UNSCOM op.
- 11 en 12 november: De VN trekken het UNSCOM-personeel terug uit Irak.
- 15 november: Op het allerlaatste nippertje worden Amerikaans- Britse aanvallen stopgezet, omdat Bagdad alsnog toezegt onvoorwaardelijk te zullen samenwerken met UNSCOM.
- 9 december: Inspecteurs krijgen geen toegang tot een kantoor van de Ba'ath-partij.
- 15 december: Richard Butler, het hoofd van UNSCOM, rapporteert dat Irak zich niet houdt aan zijn beloftes.
- 17 december: Amerikaanse en Britse luchtaanvallen.
|
NRC Webpagina's
17 december 1998
|