VS trekken deel troepen uit Golf terug
WASHINGTON/ BAGDAD, 31 DEC. De Verenigde Staten blijven bij hun plan een deel van hun troepen uit het Golfgebied terug te trekken, ondanks de tweede Iraakse poging in drie dagen een Westers vliegtuig in zijn luchtruim neer te halen.
De Iraakse luchtafweer miste; bij een tegenaanval door Amerikaanse vliegtuigen werd volgens Bagdad een lokale boer gedood en een tractor geraakt.
Dit weekeinde vertrekt de marine-eenheid rondom het vliegdekschip Enterprise naar haar Amerikaanse thuishaven. In het Golfgebied blijven meer dan 20 Amerikaanse oorlogsschepen achter inclusief een vliegdekschip, 200 vliegtuigen en 20.000 manschappen, volgens Amerikaanse woordvoerders ,,voldoende om te doen wat we moeten doen'. Tijdens operatie Desert Fox, de vierdaagse Amerikaans-Britse militaire actie tegen Irak, beschikten de VS over 40 schepen inclusief twee vliegdekschepen, 350 vliegtuigen en bijna 30.000 manschappen.
Evenals afgelopen maandag verklaarde Irak gisteren dat het ,,zo goed als zeker' een Westers vliegtuig had neergeschoten. Maar het Amerikaanse ministerie van Defensie deelde mee, ook net als maandag, dat alle vliegtuigen op hun bases waren teruggekeerd. Het Witte Huis liet weten ,,te hopen dat de Iraakse propaganda een dag vrijneemt voor oud en nieuw'. Het Pentagon betwistte ook de Iraakse melding dat een boer bij de tegenaanval was gedood. ,,We mikken niet op boeren', aldus een woordvoerder, ,,we mikken op SAM (luchtafweer) batterijen'.
Het jongste incident speelde zich af in de zuidelijke no fly-zone, terwijl dat van maandag zich in de noordelijke zone afspeelde. Irak, dat van meet af aan de door de geallieerden in 1991 en 1992 afgekondigde no fly-zones heeft betwist, heeft aangekondigd zich ,,met alle middelen' te weer te stellen tegen elke schending van zijn luchtruim door patrouillerende Westerse vliegtuigen. Volgens diplomaten in Bagdad probeert de Iraakse president Saddam Hussein op deze manier aan de Arabische wereld te bewijzen dat hij, tien dagen na afloop van Desert Fox, nog altijd mikpunt is van Westerse agressie. De Britse minister van Defensie, George Robertson, zag in Saddams ,,gebaar van arrogantie' een teken van diens zwakte. (Reuters, AFP, AP)