Irak schiet op vliegtuig VS
Spanningen Irak en VS houden aan
BAGDAD / WASHINGTON, 29 DEC. Spanningen houden aan tussen Irak en het Westen na een Iraakse aanval op Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die patrouilleerden in de noordelijke No fly-zone boven Irak. De Amerikaanse toestellen beantwoordden het vuur.
China en Rusland, beide permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, deden een beroep op Irak en de Verenigde Staten zelfbeheersing te betrachten en elke escalatie te vermijden. De nieuwe spanningen komen slechts tien dagen na de Amerikaans-Britse militaire operatie Desert Fox tegen Irak.
Irak wees er het afgelopen weekeinde op dat het de in 1991 en 1992 door de geallieerden afgekondigde No fly-zones in het noorden en zuiden van het land niet erkent en de patrouillerende vliegtuigen — van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk — als legitiem doelwit ziet. President Clinton waarschuwde gisteren dat de No fly-zones ,,belangrijk onderdeel blijven van de politiek van indamming'' van het Iraakse regime. Hij betitelde het incident van eerder die dag als blijk van de Amerikaanse vastbeslotenheid om de Iraakse strijdkrachten in toom te houden.
In een legercommuniqué meldde Irak gisteravond ,,bijna zeker'' te zijn dat zijn luchtafweer in het noorden een vijandelijk vliegtuig had neergehaald. Maar dat werd meteen door Washington afgedaan als vijandelijke propaganda. Volgens Bagdad waren er aan eigen zijde in elk geval vier doden en zeven gewonden bij de tegenaanval door de Amerikaanse vliegtuigen, die bommen en raketten gebruikten. De patrouilles in het noorden worden uitgevoerd vanaf de basis Incirlik in Turkije; die in het zuiden vanuit Saoedi-Arabië.
De Iraakse officiële media haalden gisteren uit naar Arabische leiders die het regime van Saddam Hussein niet steunen. Arabische leiders moeten Irak steunen, en anders riskeren zij de woede van de massa's, aldus de pers, die wees op de protestdemonstraties in verscheidene Arabische hoofdsteden tegen de Amerikaans-Britse militaire operatie. In tegenstelling tot de stemming in de straten hebben Arabische regeringen nauwelijks verzet tegen de luchtaanvallen aangetekend.
De Egyptische president, Hosni Mubarak, zei in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek zelfs dat Saddam verantwoordelijk is voor het lijden van zijn land. De Iraakse vice-premier Tariq Aziz antwoordde in een zeldzaam commentaar in de regeringskrant Al-Jumhuriya dat Mubarak ,,de enige in deze wereld is die er de voorkeur aan heeft gegeven het Iraakse leiderschap de schuld te geven van de agressie in plaats van Clinton''. (Reuters, AFP, AP)