NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Desert Fox

Nieuws

Achtergrond

Documenten

Links

De ene Desert Fox is de andere niet

Door een onzer redacteuren
Eerst was er Desert Storm. Nu is er Desert Fox. Er is ook Desert Thunder: dat was de codenaam van de huidige militaire operatie tegen Irak tijdens de eerste fase, die van de planning.

In militaire kringen in Washington is verzekerd dat de naam Desert Fox is gekozen met gebruikmaking van een standaard-systeem van het Pentagon: de naam heeft in eerste instantie te maken met het alfabet en met het gebied waar de operatie wordt uitgevoerd, het Midden-Oosten, en niet zozeer met het dier dat in het Engels desert fox en in het Nederlands woestijnvos wordt genoemd.

Maar woestijnvossen heb je in soorten en maten, en de codenaam waarvoor nu is gekozen doet onwillekeurig denken aan die andere Woestijnvos (of Desert Fox, of Wüstenfuchs): Erwin Rommel, de legendarische Duitse generaal die in de Tweede Wereldoorlog het Afrika Korps aanvoerde en daarmee een reeks spectaculaire overwinningen op de geallieerden boekte.

De in 1891 geboren Rommel werd in februari 1941 commandant van het Korps, dat in Libië de zo goed als verslagen Italianen moest redden. Zijn bijnaam, zijn reputatie, het torenhoge respect van vriend èn vijand en zijn promotie tot veldmaarschalk verdiende Rommel met een reeks boude verrassingsaanvallen op een getalsmatig en materieel sterkere tegenstander - dit ondanks twee grote handicaps: de Italianen waren onbetrouwbare bondgenoten en Hitler, hoewel zeer onder de indruk van de veldmaarschalk, beschouwde Noord-Afrika als een side show waarvoor niet al te veel mensen en materiaal beschikbaar moest worden gesteld. De Britten vreesden Rommel als geen ander. In eigen land werd hij door de Duitse propaganda voorgesteld als het prototype van de onoverwinnelijke Duitse soldaat en uitgeroepen tot Volksmarschall.De reeks overwinningen van Rommel eindigde met de tweede slag om El Alamein, eind oktober 1942. De nederlaag dwong hem zich terug te trekken op Tunis. In maart 1943 riep Hitler hem terug. Rommel werd in 1944 belast met de verdediging van de Kanaalkust tegen een geallieerde invasie. In datzelfde jaar raakte Rommel - een soldaat pur sang, die in 1943 wist dat Duitsland de oorlog niet kon winnen en die voorstander was van het sluiten van vrede - zijdelings betrokken bij de samenzwering tegen Hitler, die op 20 juli 1944 uitliep op een aanslag die mislukte. De samenzweerders hadden Rommel staatshoofd willen maken na de omverwerping van het nazi-regime. Toen Rommels rol aan het licht kwam, wilde Hitler hem met het oog op zijn enorme populariteit niet voor de rechter brengen. Hij bood Rommel aan zijn naam en reputatie te sparen als hij zelfmoord zou plegen. Op 14 oktober 1944 nam de maarschalk vergif in.

NRC Webpagina's
18 december 1998
    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad