NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Desert Fox

Nieuws

Achtergrond

Documenten

Links

'China schendt sancties'

VS kapittelen China om werk in Irak


WASHINGTON/ PEKING, 22 FEBR. De Amerikaanse autoriteiten hebben China gisteren gevraagd om berichten nader te verklaren dat Chinese technici werken aan verbetering van de Iraakse luchtverdediging en zo de sancties van de Verenigde Naties tegen Irak schenden.

Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell sprak gisteren tegenover de Chinese ambassadeur in Washington zijn ongenoegen uit over de aanwezigheid van de Chinese militairen en burgers in Irak. Volgens zegslieden van het Amerikaanse ministerie van Defensie leggen de Chinezen ondergrondse glasvezelkabels tussen de radarinstallaties van de luchtafweer bij Bagdad, waardoor de doeltreffendheid wordt vergroot. De zegslieden meldden dinsdag dat de aanvallen van vorige week op deze radarinstallaties op vrijdag waren uitgevoerd omdat de Chinese technici niet werken op de islamitische rustdag. De VS wilden een nieuwe confrontatie met China vermijden zoals die na de Amerikaanse aanval in 1999 op de Chinese ambassade in Belgrado. Volgens Washington was die aanval een ongelukje, maar er werden drie Chinezen gedood en de bilaterale relaties leden er bijna een jaar onder.

Zowel China als Irak hebben de Amerikaanse beschuldigingen met kracht tegengesproken. "Deze beschuldigingen zijn een poging om (..) de aandacht af te leiden" van de protesten tegen de luchtaanvallen, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij onderstreepte dat China als permanent lid van de Veiligheidsraad de resoluties inzake Irak consciëntieus naleeft.

Het is een feit dat Chinese ondernemingen de afgelopen jaren contracten hebben gesloten met Irak voor herstel van het Iraakse elektriciteitsnet, dat zware schade had opgelopen tijdens de Golfoorlog van 1991, en voor telecommunicatieprojecten. Irak zegt echter dat de telecommunicatieprojecten zijn tegengehouden door de VS. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen bestaat er al langer twijfel aan de rechtmatigheid van de werkzaamheden van de Chinese technici. De zaak is begin januari al aan de orde gesteld tijdens een bezoek van onderminister van Buitenlandse Zaken David Welch aan Peking.

De Britse krant The Independent meldt vandaag dat de nieuwe Joegoslavische regering van president Kostunica de VS en Groot- Brittannië informatie heeft toegespeeld over het geavanceerde radarsysteem van de luchtafweer, dat door het voorgaande regime in Belgrado aan Bagdad is geleverd. De VS en Groot-Brittannië rechtvaardigden hun aanvallen op de installaties met de verklaring dat de Iraakse luchtafweer nu een gevaar begon te vormen voor hun vliegtuigen die in de No-fly zones boven Irak patrouilleren.

Overigens waren de aanvallen op zijn best een bescheiden succes, aldus een hooggeplaatste functionaris van het Pentagon gisteren. Minder dan de helft van de aangevallen radarinstallaties is beschadigd, zei hij. Dinsdag had het Pentagon nog gezegd dat het doel van de aanvallen was verwezenlijkt. (AP, Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
22 februari 2001
    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad