NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Desert Fox

Nieuws

Achtergrond

Documenten

Links

Onder internationale druk

'Londen heroverweegt beleid Irak'


LONDEN, 20 FEBR. De Britse regering overweegt haar beleid tegen aanzien van Irak te herzien en zich in te zetten voor 'slimme sancties', geconcentreerd op beheersing van het Iraakse wapenarsenaal.

Dat schrijven twee Britse kranten vandaag. Er wordt er al enige tijd over gespeculeerd dat Londen enige afstand zou nemen van de Amerikaanse lijn jegens Irak, die bestaat uit handhaving van het tien jaar oude handelsembargo tegen Irak tot president Saddam Hussein meewerkt met de wapeninspectie van de Verenigde Naties. Maar volgens The Guardian zijn onder druk van de groeiende Arabische en Westerse oppositie tegen het huidige beleid - die nog is versterkt door de luchtaanvallen van vrijdag bij Bagdad - nu ook Amerikaanse functionarissen bereid over 'slimme sancties' na te denken. Die zouden gepaard moeten gaan met een propagandacampagne om de onderdrukkende politiek van Saddam te belichten.

Volgens de zegslieden zullen de No-fly zones, die in 1991 door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk boven Irak werden afgekondigd om de shi'ieten in het zuiden en de Koerden in het noorden tegen het Iraakse leger te beschermen, niet worden opgegeven. De zones, die door Bagdad als illegaal worden gebrandmerkt, zouden onderdeel kunnen zijn van een alomvattend akkoord met Saddam Hussein, die in ruil voor opheffing ervan concessies zou moeten doen op het gebied van wapeninspecties.

Volgens The Independent was de Britse versoepeling donderdag te zien in een schriftelijk antwoord van onderminister van Buitenlandse Zaken Brian Wilson aan het Lagerhuis. De krant meent dat de Britse deelname aan de aanvallen van vrijdag dus het resultaat was van Amerikaanse dwang.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, ontkent vandaag in de Daily Telegraph dat de sancties het Iraakse volk beroven van voedsel en medicijnen. Hij wees erop dat er geen limiet is aan de hoeveelheid olie die Irak mag exporteren om humanitaire goederen aan te schaffen. Maar Saddam Hussein heeft de tweede helft van vorig jaar geen medicijnen besteld, aldus Cook. (Reuters)

NRC Webpagina's
20 februari 2001
    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad