U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

EU onderzoekt bizar slot van telecomveiling

Door STÉPHANE ALONSO
ROTTERDAM, 26 JULI. De Europese Commissie onderzoekt of de Nederlandse telecomveiling die maandagmiddag eindigde, volgens de regels is verlopen. De commissie beschikt inmiddels over de 'dreigbrief' die het Amsterdamse telecombedrijf Versatel deed besluiten om uit de veiling te stappen.

De Tweede Kamer heeft staatssecretaris De Vries (Verkeer) ook om uitleg gevraagd over het bizarre einde van de veiling. De Vries heeft de Kamer gisteren schriftelijk de eerste voorlopige conclusies gegeven over de veiling. Ze vindt dat de veiling "ordelijk" is verlopen en dat het veilinginstrument , ,in zijn algemeenheid [...] objectief, transparant en non-discriminatoir" is. Aan de veiling deden zes bedrijven mee die boden op vijf vergunningen voor het gebruik van frequenties voor mobiele telefonie. Versatel ontving vorige week vrijdag naar eigen zeggen een dreigbrief van het mobiele telefoniebedrijf Telfort en diende hierover een klacht in. De Vries vond de brief niet in strijd met het reglement.

Het veilingreglement stelt dat "gedragingen die afbreuk doen aan de tot stand te brengen mededinging in de veilingprocedure" verboden zijn, op straffe van uitsluiting. Volgens de uitleg van De Vries vallen eenzijdige 'gedragingen' - zoals de actie van Telfort - hier niet onder. Bovendien, zo schrijft zij aan de Kamer, werd de handelingsvrijheid van Versatel niet beperkt. Het bedrijf had de 'dreigbrief' kunnen negeren.

Het ministerie ontkent dat het Telfort heeft gewaarschuwd naar aanleiding van de brief. Het heeft Telfort slechts schriftelijk laten weten, kennis te hebben genomen van de inhoud van de 'dreigbrief', aldus een woordvoerder.

NRC Webpagina's
26 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad