Filteren
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
NRC Handelsblad logo

Dossier
Filteren

Nieuws

Achtergrond

Begrippen

Discussie

Links

 Geblokkeerde website

Steeds meer ouders, scholen, bibliotheken en providers maken gebruik van filterprogramma's om de toegang tot ongewenste websites te blokkeren. Vaak tot groot ongenoegen van scholieren en voorstanders van vrijheid van meningsuiting op Internet.

De Europese Commissie wil digitale informatie-aanbieders met economische pressie dwingen hun websites te laten keuren, zodat ze gefilterd kunnen worden. In Nederland wil de Evangelische Omroep 'schone toegang' tot Internet aanbieden. In Australië is onlangs een wet in werking getreden die Internetaanbieders tot filteren dwingt.

Filteren is een omstreden methode om legaal, maar door sommigen ongewenst, materiaal ontoegankelijk te maken. De meeste filterprogramma's blokkeren tamelijk willekeurig. Als het trefwoord 'verkrachting' op de zwarte lijst staat, worden ook alle sites en nieuwsgroepen voor verkrachtingsslachtoffers geblokkeerd.

In dit dossier vindt u artikelen over filteren, achtergronden, een begrippenlijst en links. We zijn ook in uw mening over filteren geïnteresseerd.

NRC Webpagina's
21 juli 2000


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad