NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Tweederde Britse bedrijven wil de euro

Door onze correspondent
LONDEN, 19 FEBR. Twee van de drie grote Britse bedrijven willen dat het Verenigd Koninkrijk toetreedt tot de gemeenschappelijke Europese munt, de euro.

Dat blijkt uit een opiniepeiling onder de 350 grootste beursgenoteerde Britse ondernemingen in opdracht van de financiële nieuwsdienst Reuters. Volgens de Financial Times, die vandaag citeert uit de morgen verschijnende peiling, steunt 63 procent van de bedrijven toetreding in weerwil van scepsis bij het publiek en aanhoudende zwakte van de munt. De bedrijven geloven vooral dat hun beurswaarde toeneemt bij Britse deelname aan de euro. Besparing van kosten, winst en omzet zouden er relatief minder toe doen.

De Reuters-peiling valt samen met een onderzoek door BBC Online, de internetnieuwsdienst van de BBC, dat wijst op grote onzekerheid bij het Britse publiek over de euro. Zestig procent van de ondervraagden zegt te weinig informatie te hebben over de euro om een overwogen keuze te kunnen maken voor of tegen Britse toetreding. Niettemin zijn de meeste Britten bang voor een te grote toenadering tot de Europese Unie en zeggen ze zich meer verwant te voelen met de Verenigde Staten dan met Europa. De uitslag staaft eerder peilingen dat veel Britten, hoewel sceptisch, in principe bereid zijn zich tot de euro te bekeren, zodra hun duidelijk is welk direct belang dat dient. De regering-Blair weigert in aanloop naar de verkiezingen, verwacht in mei, nog steeds een principebesluit over toetreding te nemen.

Wel heeft premier eerder deze maand beloofd binnen twee jaar na een eventuele herverkiezingen te zullen beoordelen of de euro voldoet aan een reeks criteria die een referendum over toetreding rechtvaardigen.

Blair zei vorige week tegen een groep Britse zakenlieden na herverkiezing open te staan voor een euro-campagne door het bedrijfsleven.

NRC Webpagina's
19 februari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad