NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Presentatie jaarplan OM:

'Criminelen wisselen geld niet in euro's

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 FEBR. Als het aan criminelen ligt wordt een aanzienlijke hoeveelheid biljetten van duizend gulden volgend jaar niet worden omgewisseld in euro's, omdat deze buiten het zicht van justitie moeten blijven.

Dit heeft procureur-generaal D. Steenhuis gisteren gezegd bij de presentatie van het Jaarplan van het openbaar ministerie. Volgens schattingen van De Nederlandsche Bank is ongeveer twaalf miljard aan om te wisselen guldens uit het zicht. Een deel daarvan bevindt zich in de spreekwoordelijke 'oude sok' van particulieren of is meegenomen door toeristen. Justitie gaat er evenwel vanuit dat met name veel duizend gulden-biljetten in handen zijn van criminelen, die zullen pogen dit geld "om gaan zetten in andere valuta of andere goederen, zoals diamanten en antiek".

Het witwassen door criminelen "of voor hen faciliteiten van derden" rond de introductie van de euro heeft komend jaar hoge prioriteit bij het openbaar ministerie en de politie. Er zijn verscheidene maatregelen getroffen met financiële instellingen. Zo is de lijst met indicatoren voor witwassen uitgebreid, waardoor banken signalen van witwassen sneller kunnen melden. Ingewikkelde zaken op het gebied van financieel-economische criminaliteit, sociale zekerheidsfraude en criminaliteit op het gebied van milieu en landbouw krijgen dit jaar hoge prioriteit van het college van procureurs-generaal. Het OM richt in Den Haag een landelijk bureau op dat dit soort zaken gaat behandelen. Daar worden ruim vijftig personen aangesteld, onder wie vijftien officieren van justitie. Zij krijgen het gezag over bijzondere opsporingsdiensten als het FIOD en gaan de meest specialistische zaken zelf behandelen.

Onderwerpen die dit jaar opnieuw extra aandacht van het OM krijgen zijn jeugdcriminaliteit en geweld, waar snelrecht zal worden toegepast. Ook handhaving van de verkeersregels krijgt prioriteit, met name waar het gaat om aggressief rijgedrag zoals bumperkleven en rechts inhalen. Tot slot zal het OM de vorig jaar ingevoerde maatregelen voor slachtoffers in het strafproces voortzetten en uitbreiden. Op proef worden slachtoffers van zedenmisdrijven geïnformeerd als 'hun'dader uit de gevangenis komt.

In vier arrondissementen mogen slachtoffers op proef een zogenoemde slachtofferverklaring afleggen over hun ervaringen, die wordt toegevoegd aan het proces-verbaal.

NRC Webpagina's
16 februari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad