NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Chipkaart moet bij lancering euro helpen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 14 FEBR. Consumenten kunnen vanaf begin volgend jaar tijdelijk betalen met een speciale euro- chipkaart. Banken zullen de kaart ontwikkelen, een kaart die net zo werkt als de huidige telefoonkaarten met een beltegoed.

Dat heeft minister Zalm (Financiën) gisteren gezegd tijdens een euro-debat met de Tweede Kamer. Zalm sprak van "een nieuw, tijdelijk betaalmiddel". De Kamer maakt zich zorgen over de grote chaos die in de maand januari van 2002 kan ontstaan als mensen zowel met euro's als guldens mogen betalen. Winkeliers en andere instellingen waarschuwen voor lange wachtrijen en een tekort aan wisselgeld. Onderzoek van de Nederlandse Spoorwegen en consultancybureau Twijnstra Gudde heeft uitgewezen dat zogeheten 'gemengde betalingen' (afrekenen in guldens, wisselgeld in euro's) problemen kunnen opleveren.

Uit voorzorg adviseert Zalm het gebruik van 'plastic geld'. Winkeliers willen echter niet dat ook de kleine bedragen met de pin-pas betaald worden, omdat de kosten daarvoor hoog zijn. Daarom is nu voor een eenmalige chip-kaart gekozen. Gebruikers kunnen deze één keer opladen tot een vooraf vastgesteld maximum en er dan boodschappen mee doen. Enkele jaren geleden is de chipknip geïntroduceerd (een chipje op de bankpas dat opgeladen kan worden) als alternatief voor kleingeld. Dit initiatief was niet succesvol, mede wegens de extra handelingen die nodig zijn om de chip op te laden. Het midden- en kleinbedrijf noemt de actie met de eenmalige euro-chipper "leuk gevonden, maar slechts een doekje voor het bloeden". Liever zien ondernemers dat consumenten van tevoren ook euro-papiergeld krijgen toebedeeld. De Europese Centrale Bank vreest echter chaos bij grootschalige verspreiding van bankbiljetten.

NRC Webpagina's
14 februari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad