NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

DNB bekijkt heimelijke prijsverhoging met euro

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 FEBR. De Nederlandsche Bank zal onderzoeken of ondernemingen misbruik maken van de omwisseling van hun prijzen in euro's door de prijzen naar boven af te ronden en dus stiekem te verhogen.

Dat heeft een woordvoerder van de centrale bank vandaag bevestigd. Hier en daar had de Bank geluiden gehoord dat deze afronding naar boven al gebeurt en dus wil zij nu zelf onderzoeken of dit waar is, zo zei de woordvoerder, die overigens beklemtoonde dat het onderzoek nog maar in een pril stadium verkeert. Zo is nog niet zeker of de Bank het onderzoek zelf zal doen of uitbesteden aan derden. Op 1 januari 2002 wordt in Nederland de euro in het gewone geldverkeer ingevoerd en maakt de gulden plaats voor de Europese munt. De Bank heeft geen formele contacten met andere centrale banken van de eurozone, de elf EU-landen die volgend jaar de euro invoeren, over de afronding van de prijzen naar boven in hun landen. De Europese Centrale Bank doet volgens de woordvoerder van de Nederlandsche Bank geen onderzoek naar zulk prijsgedrag door ondernemingen.

Over de geluiden die de Bank hier en daar had gehoord over dit prijsgedrag verwijst de woordvoerder van de Bank naar de voorzitter van de vakcentrale FNV, De Waal, die volgens hem onlangs heeft gewaarschuwd dat ondernemers op deze manier hun prijzen verhogen.

Uiteraard moet het onderzoek vóór de invoering van de euro op 1 januari 2002 klaar zijn, zij het dat volgens hem op dit ogenblik nog niet valt te zeggen wanneer het is afgerond en wat er vervolgens mee zal gebeuren.

Niet dat met de aankondiging van het onderzoek op zichzelf een waarschuwende werking moet uitgaan, dat noemde hij te sterk uitgedrukt, maar de Bank vindt het wel nodig zelf de vinger aan de pols te houden.

De Bank maakt zich niet alleen zorgen over mogelijk prijsmisbruik bij de omwisseling van guldens in euro's, ook de omwisseling van de guldens zelf heeft haar aandacht. In haar blad DNB Magazine herinnert de Bank aan de voorwaarden voor omwisseltransacties hoger dan 25.000 gulden in euro's, die mensen met zwart geld wellicht willen plegen om zodoende van hun zwarte guldens zwarte euro's te maken. Want het blijft zwart geld, beklemtoont het blad. Voor zulke forse transacties moeten mensen zich identificeren, en de banken, casino's en wisselkantoren moeten zulke transacties bij een centraal meldpunt melden.

Toezichthouders, banken en opsporingsdiensten zouden de komende maanden extra waakzaam zijn op ongebruikelijke financiële transacties. Wat ongebruikelijk is wordt volgens bepaalde 'indicatoren' vastgesteld, zoals de vraag of het bedrag meer is dan 25.000 gulden. Volgens het blad zullen straks in een kort tijdsbestek zo'n 6,3 miljard munten en 400 miljoen bankbiljetten worden omgewisseld en "het is niet ondenkbaar dat sommige witwastransacties daardoor onopgemerkt blijven".

Volgens het blad is " het gevaar van witwassen rond de euroconversie reëel, maar [het] moet niet overdreven worden." Daarbij wijst het op transacties in de kunsthandel waarmee mensen proberen hun zwart verdiende geld wit te wassen. Het blad van de Bank is daar heel stellig over: " Wie nu een duur kunstwerk aanschaft en dit volgend jaar weer verkoopt, heeft gegarandeerd iets uit te leggen."

NRC Webpagina's
13 februari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad