NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Politie wil team voor een veilige invoering euro

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 7 FEBR. De politie zet een landelijk team op om criminaliteit rond de invoering van de euro aan te pakken. Doel van het project is het beleid van de vijfentwintig politieregio's over bijvoorbeeld extra surveillances en het opsporen van valsemunters te coördineren. Het initiatief voor de stuurgroep is afkomstig van de Raad van Hoofdcommissarissen.

De regio's zullen de veiligheidsmaatregelen zelf moeten uitwerken maar "het wiel hoeft niet vijfentwintig keer opnieuw te worden uitgevonden", aldus een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut (NPI). Welke concrete maatregelen zullen worden genomen is op dit moment niet duidelijk. Eerst wordt in kaart gebracht welke problemen te verwachten zijn en welke middelen kunnen worden ingezet om die problemen te voorkomen. De stuurgroep heeft vooral aandacht voor de veiligheid van waardetransporten, zo werd maandag duidelijk op een voorlichtingsbijeenkomst voor het midden- en kleinbedrijf in Lelystad.

Zowel het geldvervoer met de officiële geldauto's als de wandeling van de winkelier naar de afstortkluis van de bank wordt geïnventariseerd. Toch hebben de ondernemers volgens het NPI zelf een belangrijke verantwoordelijkheid. De politie zal op "topsterkte" aanwezig zijn, zo laat het instituut weten, maar "niet alle problemen zijn op de politie af te wentelen".

Volgens brancheorganisatie MKB Nederland ontbreekt het aan een precedent. "De invoering van de euro kent geen voorbeeld waar we ons op kunnen baseren. We moeten het wiel opnieuw uitvinden. Daarvoor zijn spaken nodig. Die moeten ondernemers aangereikt krijgen van het ministerie van Financiën en de politie." Veel detaillisten hebben door de invoering van de euro aan het eind van dit jaar veel meer geld in de kassa's dan normaal. Niet alleen doordat ze zowel guldens als euro's moeten hebben, maar ook doordat alle klanten vanaf 1 januari 2002 hun wisselgeld in euro's krijgen. In de huidige situatie zijn de guldens van de ene klant het wisselgeld van de volgende, maar dat is in januari onmogelijk. Eind december kunnen de winkeliers de eurobankbiljetten ophalen bij hun bank. Daarvoor zijn geen speciale transporten geregeld. Ook het inleveren van de 'oude' guldenbiljetten in januari moeten de detaillisten zelf regelen. In die drukke periode zijn alle geldauto's in Europa al bezet. Voor de munten, die bij de dieven veel minder in trek zijn, is De Nederlandsche Bank wel in overleg met het MKB om gratis vervoer op te zetten.

De politie probeert alvast criminele groepen in kaart te brengen die het hebben gemunt op de vele geldtransporten rond de euro-omwisseling. Ook vervalsingen en witwassen komen aan de orde, al zal de actie volgens het NPI "niet zijn gericht op het in beslag nemen van zoveel mogelijk zwart geld".

NRC Webpagina's
7 februari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad