NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

De geur van verse euro's in Dagoberts pakhuis


Nederlandse ondernemers snoven gisteren de geur van vers muntgeld op in het Dagobert Duck-pakhuis van de Nederlandsche Bank, de opslagkluis van de nieuwe euro's.

Door onze redacteur EGBERT KALSE

LELYSTAD, 6 FEBR. Grote kans dat binnenkort de euro-kwartetspellen, de euro-kinderwinkeltjes en de euro-memoryspelletjes bij de speelgoedhandelaren uitverkocht zijn. Ondernemend Nederland speurt massaal naar nep-euro's om het eigen personeel te laten oefenen met de nieuwe munt. De echte euro's zijn pas vanaf september beschikbaar, en dat, zo vinden veel ondernemers, is rijkelijk laat.

Gisterenmiddag kwamen zo'n tweehonderd ondernemers en vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen in het pakhuis van de Nederlandsche Bank (DNB) in Lelystad bijeen om zich te laten bijpraten over de komst van de euro. Nog elf maanden en dan is het zover. Dan breekt, zoals een ondernemer het schertsend omschrijft, "de pleuro los". Chaos dus? Welnee, sust A. Timmer die zich namens Bureau Euro Omschakeling met de distributie van de euro bezig houdt.

In de kluizen van wat het Dagobert Duck-pakhuis is gedoopt, staan duizenden blauwe kratten met euro's te wachten op verpakking en verspreiding. Maximaal drie hoog gestapeld, want de druk per vierkante meter mag niet groter zijn dan 4.000 kilo. Een pallet met vier kisten weegt circa 1.250 tot 1.500 kilo, afhankelijk van de soort munten die erin zit. Dagelijks gaan er 16 pallets met 'kale' munten (5 miljoen stuks) naar de productie in Utrecht (De Koninklijke Nederlandse Munt) om geslagen te worden. "Vanaf kerstmis staat hier dagelijks een file van een kilometer lengte van alleen maar geldauto's", zegt W. Dassen, verantwoordelijk voor het pakhuis.

De zes opslaghallen zullen eind van dit jaar in ieder geval 2,7 miljard euro-munten herbergen, momenteel liggen er ongeveer 1,9 miljard. Aan de verschillende lopende banden worden de verschillende pakketten voorbereid. De zogenoemde A-pakketten voor de winkeliers (met daarin telkens twee rollen van de zes hoogste euro-denominaties), de B- pakketten (met 10 rolletjes van 1 en 2 eurocent), en de consumentenpakketten met 32 euromuntjes. Vanaf eind deze maand zullen hier ook de 14 miljoen euro-kits (Zalm-zakjes) ingepakt worden die alle Nederlanders vanaf de tweede week van december gratis kunnen afhalen.

De ondernemers kijken hun ogen uit, maar paradoxaal genoeg is het hen juist niet zozeer om de munten te doen. Natuurlijk is het handig om van tevoren vast wat wisselgeld in huis te hebben. Maar het was in hun ogen beter geweest als de consumenten eerder zelf over bankbiljetten kunnen beschikken. "Frontloading, frontloading, frontloading'', scandeert een boze ondernemer. Hij krijgt er de handen voor op elkaar.

Rabobank-vertegenwoordiger Van Mechelen stelt dat het toch wel erg jammer is dat de zogenoemde chipknip zo weinig wordt gebruikt. De elektronische portemonnee (het chipje op de bankpas) is niet bijster populair. Juist met de komst van de euro zou grootschaliger gebruik van plastic geld een hoop wisselgeldproblemen kunnen oplossen. Ondernemers zouden de chipknip graag een tweede kans geven, maar klagen dat de kosten voor de winkeliers veel te hoog zijn. "Verlaag die kosten en we doen mee", zegt een van hen.

Veel aandacht is er ook voor de zogenoemde fijndistributie, "een uniek systeem dat alleen in Nederland zal worden gebruikt", aldus Timmer. Bedrijven die geen zaken doen met de waardetransporteurs Brinks en Geldnet, kunnen in de laatste dagen van 2001 gratis euro-muntgeld afgeleverd krijgen. De verwachting is dat ongeveer 230.000 winkels en andere 'toonbankinstellingen' van deze service gebruik gaan maken. Naast de levering van euromunten halen de geldrijders ook de dan overtollig geworden guldenmunten op. Voor iedere volle zak krijgt de ondernemer ook nog eens 11 euro 'telbonus' cadeau.

NRC Webpagina's
6 februari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad