NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Euro gaat Brussel ponden kosten

Door BAS KIST
ROTTERDAM, 3 FEBR. De euro kan Brussel veel geld gaan kosten. Het teken van de nieuwe munt, een E met twee streepjes, blijkt grote gelijkenis te vertonen met een in 1993 geregistreerd merk van Thomas Cook. De Britse onderneming, vooral bekend van travellers cheques, heeft in een brief de Europese Commissie attent gemaakt op de grote gelijkenis tussen de twee beeldmerken.

Volgens Cook is het merk, dat de vlag zou moeten worden voor financiële diensten, door de actie van de Europese Commissie waardeloos geworden omdat iedereen direct aan de euro denkt. De brief moet bij de verantwoordelijken binnen de Commissie ingeslagen zijn als een bom, want de gelijkenis is inderdaad opvallend. Volgens een woordvoerder van Thomas Cook is druk overleg met de Europese Commissie gevoerd, maar zijn de besprekingen op niets uitgelopen. Daarom spande Cook vorig jaar een juridische procedure aan en eist, naar nu bekend is geworden, forse compensatie: 25 miljoen Britse pond, een kleine honderd miljoen gulden. Dan had de Commissie maar beter vooronderzoek moeten doen, is de stelling van Cook. Daar zit natuurlijk wat in, want een eenvoudige juridische check had het merk van Cook ongetwijfeld aan het licht gebracht. De Commissie mag nog van geluk spreken dat Cook geen gebruiksverbod eist, maar slechts een forse compensatie, zo stellen ingewijden.

Wat precies is misgegaan is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat de Commissie überhaupt geen onderzoek heeft verricht, maar dat ligt niet erg voor de hand. Mogelijk heeft de Commissie gedacht dat dit varkentje wel eventjes te wassen zou zijn.

NRC Webpagina's
3 februari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad