NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Bij aanpassing euro

Klacht van MKB over pin-kartel

Door onze redacteur EGBERT KALSE
DEN HAAG, 24 JAN. Werkgeversorganisatie MKB wil op korte termijn een formele klacht indienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) tegen de monopoliepositie van pinautomatenleveranciers.

Het MKB voert inmiddels informele gesprekken met de kartelwaakhond over de vermeende marktconcentratie. De NMa bevestigt de contacten met het MKB. Ondernemers zijn volgens de brancheorganisatie de dupe van de macht van slechts twee grote aanbieders van dergelijke automaten. Deze twee bedrijven, marktleider CCV uit Arnhem en ITG/GTCS uit Amsterdam, hebben samen ruim 85 procent van de 115.000 pinautomaten in het midden- en kleinbedrijf geleverd.

Dat zegt E. Prins, secretaris betalingsverkeer van MKB Nederland. Prins spreekt van "een ontoelaatbare monopoliepositie van de leveranciers" en van "een beerput van wurgcontracten met ondernemers voor het onderhoud".

Daar komt bij dat de leveranciers een zogenoemd specificatiegeheim hebben, waardoor zij de enige zijn die de automaten kunnen aanpassen. Overleg tussen de automatenleveranciers en de ondernemers heeft niets opgeleverd.

De zaak komt aan het rollen nu pinautomaten in winkels moeten worden aangepast in verband met de komst van de euro. "Leveranciers rekenen daar gemiddeld 600 gulden per automaat voor. Als ondernemer kun je niet naar een andere leverancier, omdat er specifieke software in de pinautomaten zit die niet door derden gewijzigd mag worden", zegt Prins.

Algemeen directeur A. van der Bruggen van CCV is zich van geen kwaad bewust. Hij bevestigt de kosten voor de euro-omschakeling, maar meldt daarbij dat zijn bedrijf "maar net uit de kosten komt". "Wij hebben 100 man extra in dienst genomen om de winkeliers op tijd euro-proof te maken." Van een monopoliepositie wil hij niets weten.

Ook ITG/GTCS noemt de actie van het MKB "absurd". "Als ze de markt willen onderzoeken, gaan ze hun gang maar", zegt directeur H. Brussel. De afgelopen jaren hebben veel kleinere automatenleveranciers de markt verlaten vanwege de harde concurrentie.

NRC Webpagina's
24 januari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad