NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Tony Blair blijft het Britse pond koesteren

Door onze correspondent HANS STEKETEE
LONDEN, 20 OKT. Het Britse pond Sterling verhuist voorlopig niet naar het museum. Dat staat vast nu premier Blair gisteren verklaarde zelf 'nee' te zullen stemmen als zijn land vandaag een referendum over toetreding tot de euro zou houden.

Blairs uitspraak, tegen journalisten die met hem meevlogen naar de Europees-Aziatische top in Seoul, voegt formeel niets toe aan het Britse standpunt, onderstreepte zijn woordvoerder: toetreding kan pas als de huidige ongunstige economische voorwaarden veranderen en alleen na een referendum.

Maar de stellige toon is nieuw en wordt algemeen uitgelegd als een poging de euro te neutraliseren als item in de campagne voor de komende parlementsverkiezingen, verwacht in 2001.

Britse euro-optimisten, onder wie de ministers Cook (Buitenlandse Zaken), Byers (Handel) en Mandelson (Noord-Ierland), kunnen nu op hun buik schrijven dat Blair toestemming geeft voor een agressieve campagne om het Britse publiek voor de euro te winnen. Gordon Brown (Financiën), die al langer zeer koel doet over de euro, lijkt daarmee zijn hand fors te hebben versterkt.

Blairs 'nee' kwam op de dag dat de euro een nieuw dieptepunt beleefde tegen de dollar en het pond (3,79 gulden) en temidden van toenemende kritiek op de stuurmanskunst van Wim Duisenberg, Europa's hoogste bankier.

Het bevestigt tevens wat na het Deense 'nee' tegen de euro al werd aangenomen: een Brits referendum lijkt vandaag verder weg dan ooit.

Het standpunt van Blair, die als meest Europeesgezinde Britse premier de geschiedenis wil ingaan, nadert zo curieus genoeg dat van de Conservatieve Eurosceptici. Tory-leider Hague wil Britse toetreding tijdens een volgende kabinetsperiode principieel uitsluiten maar daarna de opties openhouden.

Blair zegt in principe vóór toetreding te zijn, maar zijn huidige koers sluit toetreding in praktijk de komende jaren uit.

NRC Webpagina's
20 oktober 2000


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad