NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Zware kritiek op Duisenberg na nieuwe val euro

Door onze redacteuren
LUXEMBURG/AMSTERDAM, 17 OKT. Topman Duisenberg van de Europese Centrale Bank is onder zware druk gekomen na uitlatingen in de Britse media die leidden tot een hernieuwde val van de euro op de wisselmarkten.

Nadat Duisenberg in een vraaggesprek met de Britse Times stelde dat nieuwe interventies in de eurokoers op dit moment onwaarschijnlijk zijn, dook de euro gisteren en vanmorgen voor het eerst sinds 20 september onder de 0,85 dollar per euro. Daarmee werd het effect van de gezamenlijke Europees-Amerikaans-Japanse interventie in de eurokoers, op 22 september, ongedaan gemaakt.

De Italiaanse minister van Sociale Zaken, Salvi, zei vanmorgen tijdens een EU-vergadering in Luxemburg dat ,,het onacceptabel is dat er slechts één beslissingspunt, de ECB, is over de euro. Men ziet aan de gevolgen van de uitspraken van Duisenberg dat dit niet klopt.''

Het is gebruik dat centrale bankiers zich niet van tevoren uitlaten over valuta-interventies. Duisenberg brak gisteren met die regel door tegenover de Times te stellen dat Amerikaanse deelname aan een interventie moeilijker zou worden naarmate de presidentsverkiezingen daar naderen. Op de vraag of het zin heeft om in te grijpen in de eurokoers nu de crisis in het Midden-Oosten de koers van de dollar op lijkt te stuwen, zei Duisenberg: ,,Dat denk ik niet.''

De conclusie van handelaren dat de euro voorlopig niet wordt gesteund, en de Amerikanen de vorige maal halfhartig meededen, leidde tot een koersval van de munt. Vanmorgen circuleerden geruchten op de financiële markten over een mogelijk aftreden van Duisenberg, die de ECB afdeed als ,,absolute onzin''. De euro sterkte even aan na het gerucht, maar zakte weer onder 0,85 dollar na de ontkenning. Een Nederlandse bankier zei vanmorgen dat ,,iemand met Duisenbergs positie meer gevoel zou moeten hebben hoe de financiële markten met dit soort uitspraken omgaan''. Een vroegtijdig vertrek van Duisenberg schatte hij in als ,,positief voor de eurokoers op de korte termijn''.

Minister van Financiën Fabius van Frankrijk, nu voorzitter van de EU, sprak gisteravond na een bijeenkomst van de elf eurolanden Duisenberg impliciet tegen toen hij zei dat interventies onvoorzienbaar moeten blijven, ,,anders zijn ze niet effectief''. De topman van de Duitse centrale bank, Welteke, zei dat interventies ,,enkel effect hebben als men er niet over praat''.

Vanmiddag werd bekend dat de inflatie in het eurogebied in september opliep tot 2,8 procent, ruim boven de doelstelling van de ECB.

Duisenberg bevestigde in het Times-interview dat hij gezien zijn leeftijd waarschijnlijk niet de volle acht jaar van zijn zittingsduur zal volmaken. De invloedrijke Britse krant Financial Times noemde dat vanmorgen in een commentaar ,,een lichtpuntje''. De Franse centrale-bankpresident Trichet stond destijds te boek als gedoodverfd opvolger van Duisenberg. Duisenberg zelf heeft altijd gesuggereerd dat hij de invoering van de euromunten en -biljetten in 2002 nog wel als ECB-topman wil meemaken. De euro begon in 1999 op een koers van 1,17 dollar per euro, maar is vervolgens stelselmatig verzwakt. Op 20 september bereikte de munt een diepterecord van 0,8438 dollar per euro, waar de euro gisteren met 0,8458 dollar maar nipt boven bleef. Op de valutamarkt worden de sneller groeiende Amerikaanse economie, en de netto-kapitaalstroom van Europese ondernemingen naar de VS, gezien als de fundamentele oorzaak van de zwakte van de munt.

NRC Webpagina's
17 oktober 2000


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad