U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Echelon

Nieuws

Wat is Echelon?

Nederland en Echelon

De EU en Echelon

Opinie

Documenten

Links

Geschokte reacties op aftappen VS

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG/ROTTERDAM, 6 FEBR. In de Tweede Kamer en het Europees Parlement is verbaasd en geschokt gereageerd op het bericht dat de Verenigde Staten stelselmatig al het Europese telefoon-, fax- en e-mailverkeer aftappen.

Dat de VS aftappen was een van de conclusies van een rapport van het Britse onderzoeksbureau Omega, dat in opdracht van het Europees Parlement werd opgesteld. ,,Daar schrok ik wel een beetje van'', zegt M. van Zuijlen (PvdA), om er in één adem relativerend aan toe te voegen: ,,Maar je kunt je er wel iets bij voorstellen. Het is een taak voor de geheime dienst.'' Volgende maand zal het onderwerp aftappen aan de orde komen in de Tweede Kamer wanneer daar wordt gesproken over een nieuwe telecommunicatiewet.

Volgens D66-woordvoerder O. Scheltema rijst hier het 'Big Brother is watching you'-gevoel. Zij noemt het onvoorstelbaar dat het ene continent het andere systematisch bespioneert en pleit voor Europese afspraken over de bescherming van informatie. ,,De nieuwe technologieën die dit mogelijk maken moeten aan banden gelegd worden.'' Scheltema meent dat het een zaak van het Europees Parlement is om uit te zoeken wat de VS met de informatie doen en verwacht geen politieke consequenties voor de Nederlandse regering.

VVD'er F. Weisglas meent dat er een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen particulieren en overheidsinstellingen. ,,Het is de taak van een geheime dienst om overheidsinformatie van andere landen op te sporen, maar dat ligt anders bij particulieren en bedrijven. Wat de VS doen is in strijd met onze nationale privacywetgeving en daarom niet toegestaan. We zullen de regering om opheldering vragen'', aldus Weisglas.

L. Sipkes (GroenLinks) spreekt van een ,,vrij ernstige'' situatie. ,,Het kan niet en het mag niet.''

Europarlementariër Plooij (VVD) vindt de conclusie van het rapport ,,schokkend''. ,,Ik dacht dat de Koude Oorlog voorbij was.'' Plooij, die vragen gaat stellen over de kwestie in het Europarlement en er zelfs een plenair debat over wil, vindt dat het rapport heel wat vragen oproept. ,,Weet het Amerikaanse Congres hier van? En zijn er misschien Europese landen die ook op grote schaal aftappen?''

Arie Oostlander, lid van het Europees Parlement voor het CDA, vindt de toon van het rapport enigszins ,,romantisch revolutionair''. ,,Er wordt wel erg veel nadruk besteed aan mogelijk misbruik van nieuwe technologieën terwijl deze nieuwe methoden toch vooral zijn bedoeld om de criminaliteit te bestrijden.'' Oostlander onderstreept dat het rapport de status van 'werkdocument' heeft en nog goedgekeurd moet worden voordat het een officieel rapport van het Europarlement wordt.

NRC Webpagina's
6 februari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad