Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Noorwegen is Spaanse doelman Molina dankbaar

ROTTERDAM, 13 JUNI. Knullig keeperswerk van de Spanjaard Francisco Molina heeft Noorwegen dinsdagavond in De Kuip aan een nauwelijks verdiende zege geholpen. In de 65e minuut van een povere wedstrijd verkeek de doelman van Atletico Madrid zich volledig op een lange uittrap van zijn collega Thomas Myhre. Met een achterwaartse kopbal strafte Steffen Iversen de pijnlijke blunder af: 0-1.

De zevende wedstrijd van EURO 2000 kreeg de eerste onvoldoende van het toernooi mee. Het duel in de zonnige De Kuip viel in alle opzichten tegen. Beide ploegen beschouwen elkaar als voornaamste concurrent in Groep C en dat was aan het spel te zien. De beste uitslag was zonder twijfel 0-0 geweest. De bedoelingen van Noorwegen, debutant bij een eindtoernooi om de Europese titel, waren snel duidelijk op de schitterende grasmat van De Kuip. De Scandinavi‰rs lieten Spanje onbeschaamd het spel maken. Bij balverlies kropen meteen tien spelers achter de bal. Alleen spits Flo hoefde geen verdedigend werk op te knappen. Zijn handlangers in de aanval daarentegen, Solskjaer en Iversen, liepen vooral in de beginfase meer achteruit dan vooruit.

Spanje, dat bij grote titeltoernooien vaak tegenvalt, wist zich geen raad met het teruggetrokken spel van Noorwegen. De ploeg van bondscoach Camacho was veelvuldig in balbezit, maar kon nauwelijks openingen vinden in de hechte afweer. De Europese kampioen van 1964 ontbeerde creativiteit en speelde in een veel te laag tempo. Uit pure armoede speelden de Spanjaarden de bal vaker breed of terug dan diep.

Het publiek in de lang niet volle Kuip kon het schaakvoetbal van Spanje en het countervoetbal van Noorwegen maar matig waarderen. Naast veel gefluit en boe-geroep was het ook vaak stil in de arena. Gewoon, omdat er weinig tot niets gebeurde. Diverse pogingen om de 'wave' in gang te zetten, strandden snel.

Na twintig minuten was er de eerste echte opwinding in het stadion. Uit een voorzet van Bergdolmo kopte Solskjaer op de lat. Op slag van rust was de spits van Manchester United opnieuw dicht bij een doelpunt. In kansrijke positie raakte hij de bal maar half, waardoor doelman Molina simpel redding kon brengen.

Spanje kwam pas na een half uur gevaarlijk voor het doel van doelman Myhre, die de voorkeur kreeg boven Olsen. De lange spits Urzaiz kopte knap in, maar zag de Noorse keeper in twee keer de dreigende situatie oplossen. Vier minuten voor de rust kreeg Raul de beste kans van de eerste helft. In vrijstaande positie schoot de sterspeler van Real Madrid de bal voorlangs het Noorse doel. Ook na de rust viel er weinig te genieten. Het spelbeeld veranderde nauwelijks: Spanje had de bal, Noorwegen zocht de uitbraak. Geen enkele speler viel echt op, middelmaat was troef. Het doelpunt in de 65e minuut kwam letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Met Molina als schlemiel van Spanje en Iversen als held van Noorwegen. (ANP)