Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Alles ist vorbei voor titelverdediger Duitsland

ROTTERDAM, 20 JUNI. Duitesland telt als voetbalnatie voorlopig niet meer mee. De ploeg van de scheidende teamchef Erich Ribbeck nam dinsdagavond in Rotterdam roemloos afscheid van EURO 2000. De B-keus van groepswinnaar Portugal zette de titelverdediger in de Kuip voor schut: 3-0. Alles ist vorbei derhalve voor de eens zo trotse Mannschaft. Alle treffers kwamen op naam van Sergio Conceicao, de begaafde speler van Lazio Roma.

Duitsland, dat geen enkele wedstrijd won bij EURO 2000, straalde opnieuw machteloosheid uit. De formatie van Ribbeck probeerde er tegen de onbevangen Portugezen nog wel iets van te maken, maar ontbeerde alle eigenschappen van een echte topploeg. Er zat geen tempo, geen creativiteit en geen leiding in het team. Ribbeck klaagde na de historische nederlaag tegen Engeland al over een gebrek aan puur talent in Duitsland. In het duel met Portugal bleek de sportieve crisis eens te meer.

De 63-jarige Ribbeck, die na het mislukte EK vrijwel zeker (gedwongen) met pensioen gaat, moest voor het beslissende duel met Portugal improviseren. Jeremies, Ziege en Babbel waren geblesseerd. Kirsten, die voor zijn honderdste interland stond, was gepasseerd. Ribbeck gaf zijn vertrouwen aan Linke, Bode, Ballack en Rehmer. Veel maakte het allemaal niet uit. Duitsland bleef een kleurloze ploeg. Voor de eerste keer sinds 1984 werden de Oosterburen in de eerste ronde van het eindtoernooi van het EK uitgeschakeld.

Portugal, dat na twee overwinningen al zeker was van de eindzege in Groep A, beschouwde het duel met Duitsland als een oefenwedstrijd. Bondscoach Coelho bracht liefst negen wijzigingen in zijn succesvolle elftal aan. Alleen het centrale verdedigingsduo Costa/Couto mocht blijven staan. De tweede keus van Portugal vernederde het wanhopige elftal van Duitsland bij vlagen. De brede selectie van Coelho toonde duidelijk aan dat het een serieuze kandidaat voor de titel is bij EURO 2000.

Scheidsrechter Dick Jol hield de wedstrijd strak in de hand. De Hagenaar greep halverwege de eerste helft even streng in. Met drie gele kaarten binnen twee minuten, waarvan twee voor Duitsland, hield hij controle over de licht ontvlambare wedstrijd.

Kort voor het opvallende optreden van Jol opende Roemenië in Charleroi de score. Dat bood perspectieven voor Duitsland, maar de ploeg van Ribbeck leek geen moment te geloven in een gunstige afloop. De eerste kans in de wedstrijd was voor de Portugees Pauleta. Hij schoot na een kwartier naast. Duitsland deed in de beginfase al weinig goed. Spits Jancker voelde zich veelvuldig onbegrepen. Meer dan eens schold de kale aanvaller zijn ploeggenoten de huid vol.

Na ruim een half uur kwam Duitsland eindelijk in scoringspositie. Een zeldzaam vloeiende aanval bracht Bode alleen voor doelman Espinha, de vervanger van Baia. De Duitse spits schoot diagonaal op de paal. Vier minuten later was het aan de andere kant wel raak. Uit een voorzet van Pauleta kopte Conceicao op de doellijn raak, 1-0.

Het scoreverloop in Charleroi maakte het voor Duitsland extra moeilijk. Nog voor de rust kwam Engeland op een voorsprong van 2-1. Toen was al duidelijk dat de ploeg van Ribbeck voor een onmogelijke opgave stond. Tien minuten na de pauze was Duitsland definitief verslagen. Conceicao trof doel met een schot waarop keeper Kahn zich volledig verkeek, 2-0. In de 71e minuut scoorde de snelle Portugees, die zijn bewaker Linke een nachtmerrie bezorgde, op vrijwel identieke wijze: 3-0.

Zonder overtuiging en zonder teamverband speelde Duitsland, weggehoond door de eigen aanhang, de wedstrijd uit. Routinier Lothar Matthäus had zich een leuker afscheid van de nationale ploeg kunnen voorstellen. De 39-jarige libero speelde zijn 150e en laatste interland. Hij deed dat op steriele wijze. Zoals heel Duitsland speelde. De onttroonde Europese kampioen heeft dringend behoefte aan nieuwe impulsen. Maar het structurele gebrek aan kwaliteit kan geen enkele teamchef zomaar even wegwerken.(ANP)