24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Sterren Joegoslavië fonkelen


LUIK, 18 JUNI. In een omgeving van roestige staalindustrie en rokende fabriekspijpen kwamen de sterren van Joegoslavië zondagavond in Luik tot fonkelen. Met af en toe oogstrelend voetbal werden de stugge Noren technisch geheel overklast. Dat het slechts bij 1-0 bleef, was te wijten aan de nonchalante afwerking van de Brazilianen van de Balkan.

Joegoslavië heeft door de zege de koppositie in groep C overgenomen. Noorwegen en Spanje hebben drie punten. Zelfs de Slovenen hebben na de 2-1 nederlaag tegen Spanje, dat Joegoslavië nog ontmoet, uitzicht op een duel in de kwartfinale tegen Nederland. Zij kunnen via een zege in het laatste duel met Noorwegen ook op vier punten komen.

Joegoslavië speelde beduidend beter dan in de eerste wedstrijd toen het tegen Slovenië dankzij drie doelpunten in zes minuten alsnog tot een gelijkspel kwam. De 69-jarige bondscoach Boskov had zijn opstelling dan ook drastisch gewijzigd. Vergeleken met het eerste duel telde zijn basiself met Djorovic, Milosevic, Stojkovic, Komljenovic en Saveljic vijf nieuwe krachten. Met de wisselingen heeft de oud-trainer van Feyenoord en ADO Den Haag zijn geroutineerde vedetten kunnen overtuigen dat EURO 2000 toch echt de laatste kans voor hen is om nog een prijs te pakken. Ook de Joegoslavische basiself tegen Noorwegen telde acht dertigers. Het kan haast niet anders of zij moeten het WK over twee jaar vanaf de televisie volgen.

Met een goede instelling is Joegoslavië voor iedere ploeg een lastige tegenstander. Zo bleek ook tegen Noorwegen dat een groot deel van de wedstrijd werd overlopen. De Scandinaviërs, tijdens het eerste duel nog met 1-0 te sterk voor Spanje, keken al na 8 minuten tegen een achterstand aan. Milosevic werkte met de hak een vrije trap van Drulovic achter de Noorse doelman Myhre: 1-0. Het was alweer de derde treffer op het toernooi van de huidige topscorer van het EK. Een goed moyenne omdat hij tegen de Slovenen als wisselspeler begon.

De Joegoslaven bleven het duel domineren en legden het ene na het andere fraaie hoogstandje op de grasmat. De 35-jarige Stojkovic, inmiddels spelend bij het Japanse Grampus Eight, wierp zich op als grote leider en verdeelde het spel als in zijn goede tijd bij Olympique Marseille waarmee hij de Europa Cup 1 won. Het viel de Joegslaven slechts te verwijten dat ze wel heel nonchalant afwerkten. Drulovic, Mijatovic en Milosevic kregen goede mogelijkheden maar verzuimden de tweede Joegoslavische treffer te maken.

Noorwegen probeerde haar eigen spel te blijven spelen. Het volhardde in hoge ballen op de eenzame aanvaller Flo. De spits van Chelsea kreeg te weinig hulp van zijn middenvelders om echt gevaarlijk te worden. Mykland, een paar jaar geleden nog speler van FC Utrecht, stuurde Flo in de vijftiende minuut goed weg. PSV-doelman Kralj verijdelde de enige doelpoging van de Noren in de eerste helft bekwaam. Na de hervatting kopte de mee opgekomen verdediger Bakke de bal net over het doel van Kralj.

In een poging een einde te maken aan de overmacht van de Joegoslaven bracht de Noorse bondscoach Semb aanvaller Carew in het spel. Ook besloten de Noren nog steviger de duels in te gaan. Het harde spel resulteerde in fraaie Joegoslavische buitelingen en heftige discussies op het veld. Ook opmerkelijk in de slotfase was de rode kaart voor invaller Kezman. Hij kwam drie minuten voor tijd in het veld en moest dertig tellen later het veld na een harde tackle op Mykland met een rode kaart verlaten. De elf Noren kregen tegen tien Joegslaven nog één kans. Carew miste echter alleen voor Kralj. (ANP)

NRC Webpagina's
18 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad