NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Raddraaiers bij EK zijn gewaarschuwd


De ministers Peper en Korthals en hun Belgische collega Duquesne bezoeken alle landen die deelnemen aan Euro 2000. Hun boodschap: zero tolerance.

Door onze redacteur ARJEN SCHREUDER

BERLIJN, 17 FEBR. Als een voetbaltrainer voor een belangrijke wedstrijd. Zo zit minister Bram Peper, coördinerend bewindsman voor het EK 2000, in de vergaderzaal van de ambassade in Berlijn. Dag en nacht is Peper volgens zijn woordvoerder bezig met de declaratie- affaire, maar nu is hij op en top EK-baas. Op zijn revers is het embleem van Euro 2000 gespeld. Naast hem minister Benk Korthals (Justitie), ook met Euro-speldje. Tegenover hen de Belgische EK- minister Antoine Duquesne met zijn ambtenaren. Dadelijk ontmoeten ze op het Bundesministerium des Innern hun Duitse vrienden en de vraag is hoe ze het gesprek het beste kunnen voeren.

Peper somt de belangrijkste punten op. Ten eerste willen Nederland en België " topinformatie" van de Duitsers over bewegingen van mensen tijdens het EK. " Het is nodig om groepen met kwade bedoelingen tijdig te spotten. We willen van minuut tot minuut op de hoogte zijn." Tweede punt: de Duitsers moeten instemmen met tijdelijke controle aan de binnengrenzen van de Schengen-landen. Peper: "Het gaat dan om mensen van wie het gedrag in eigen land al zodanig is geweest dat je hen niet in je eigen land zou willen hebben." Korthals: "We moeten gelukzoekers tegenhouden."

Andere punten volgen. De Belg Duquesne wijst nog eens op het belang van Duitsland als "transitland" voor supporters en voor de Turkse gemeenschap in Duitsland, waarvan velen de verrichtingen van het Turkse elftal willen volgen. De Belgen zien ook nog een "probleem" als de Duitsers speciale supporterstreinen gaan inzetten. De Nederlandse project-directeur-generaal EK 2000, Peter van Zunderd, helpt hen uit de brand. "De Duitsers hebben geen plannen voor speciale treinen."

Nog een punt van aandacht: de politiebonden vinden dat er te weinig spotters worden ingezet, politiemensen die meereizen met supporters naar de Lage Landen en die de dienders kunnen tippen over mogelijke ongeregeldheden. Van Zunderd relativeert de bezorgdheid. "Er zijn in Duitsland tachtig mensen die dat werk in voorkomende gevallen kunnen doen."

Peper: "Als we de Duitsers vragen om een aantal spotters in de aanbieding te doen, dan doen ze dat. Zo zijn Duitsers."

Nederland en België maken sinds deze week een tournee langs alle veertien landen die meedoen aan het voetbaltoernooi Euro 2000. Maandag waren de Nederlandse en Belgische ministers in Londen. Gisteren in Berlijn. Volgende maand gaan ze naar Parijs en Rome. De tournee wordt medio april afgesloten in Turkije. Doel is het hooliganbeleid te harmoniseren en aan het grote publiek duidelijk te maken dat wie kaartjes heeft voor het EK, een prachtig feest kan meemaken in de gastvrije Lage Landen, maar dat wie geen kaartje heeft beter niet kan komen.

De onderhandelingen met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, verlopen volgens de deelnemers constructief. Niemand had anders verwacht. De Duitsers is er alles aan gelegen om goed voor de dag te komen, met het oog op de Duitse kandidatuur om het WK 2006 te organiseren en na de aanslag van Duitse hooligans op een Franse agent tijdens het WK 1998, "een voor de Duitsers haast traumatische ervaring", meldt een ambtelijk dossier. Er wordt een overeenkomst getekend. Er komt een intensieve uitwisseling van informatie over hooligans. Als je ook meelopers meetelt, zijn dat er volgens de Duitse politie ongeveer 8.000. Duitse politiemensen komen als liaisonagenten naar Nederland. Duitse agenten reizen mee met de supporters. Uit Duitsland komen 17. 000 fans voor de eerste ronde. Een gewijzigde paspoortwet garandeert dat bekende hooligans tijdens het EK Duitsland niet uit mogen. En als er vanuit Duitsland een bus met zich misdragende, doorgaans beschonken, EK-gangers op weg is naar de Nederlandse grens, dan is Duitsland van plan hen terug te sturen. Minister Korthals waarschuwt relschoppers voor het oog van de internationale pers: "De kaarten voor de wedstrijden zijn op naam gesteld. Iedereen zal een duideliijk identiteitspapier bij zich moeten hebben, omdat er zo veel mogelijk gecontroleerd zal worden." De Belg Duquesne zegt dat men niet van plan is Nederland en België te veranderen in een politiekazerne, maar dat de tolerantie ten aanzien van geweld "zéro" zal zijn. Peper knikt heftig van ja. Het moet een feest worden. De Duitse minister Schily wijst de media op hun "verantwoordelijkheid" om de komende maanden "niet een sfeer te creëren waarbij de indruk wordt gewekt dat onze aandacht alleen uitgaat naar het voorkomen van geweld".

Terug in het Fokker-regeringsvliegtuig vertelt minister Peper, die de hele dag doorlopend grappen heeft gemaakt over zijn declaraties ("Benk, jouw bonnetjes komen ook op Internet, wist je dat?"), dat hij een hoge pet op heeft van de Duitse aanpak. "Wat je merkt is dat ze hun stinkende best doen om te voorkomen dat ze slecht in het nieuws komen." Is het nodig om al die EK-landen te bezoeken? "Niet ieder land is even belangrijk. Je doet het voor een deel ook uit hoffelijkheid." Wat is het leuke van het organiseren van zo'n toernooi? "Wat mij fascineert is hoe je bewegingen van grote groepen mensen kunt regisseren. Vanmiddag bij de onderhandelingen is gesproken over hoe je duidelijk kunt maken dat het geen zin heeft om zonder kaartje naar een wedstrijd als tussen Engeland en Duitsland in Charleroi te komen, ook al is de belangstelling zo groot dat je een drie of vier keer zo groot stadion zou kunnen vullen. Een interessante discussie." Op een servetje tekent hij het stadion in Charleroi met daaromheen veiligheidscirkels.

Wat is een ideaal EK? "Als het lukt om alles goed te organiseren, krijg je daar een kick van. Maar het afbreukrisico bij dit toernooi is groot. Om W.F. Hermans te citeren: een wonderkind of een total loss." Hij hapt in een petitfour. "Benk, nou jij, want ik ben moe."

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad