Tegenspraak

Links

Strafschop levert Nederland fortuinlijke overwinning

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN

AMSTERDAM, 12 JUNI. Het Nederlands elftal is het Europees kampioenschap voetbal begonnen met een fortuinlijke overwinning op Tsjechië (1-0). Frank de Boer besliste de wedstrijd in de Amsterdam Arena door in de 89ste minuut een penalty te benutten.

Kort daarvoor was zijn broer Ronald in het strafschopgebied aan zijn shirt getrokken door Nemec. De invaller voor Seedorf ging met een achterwaartse duikeling naar het gras waarna de Italiaanse arbiter Collina de bal op de stip legde.

In de tweede helft ontsnapte Oranje verschillende keren aan een tegentreffer. Uitblinker Nedved kopte op de paal. De bal stuiterde via de lijn in handen van doelman Van der Sar. Uit een vrije trap van Poborsky raakte Koller de lat, ook met een kopbal. Bondscoach Frank Rijkaard zei later: ,,We hadden engeltjes op beide hoeken van ons doel.''

In de eerste helft domineerde het Nederlandse elftal de wedstrijd. Dat leverde alleen in de eerste twintig minuten kansen op voor Kluivert en Bergkamp. Tsjechië speelde in die fase erg behoudend met de boomlange Koller als enige spits.

Na rust gooiden de Tsjechen alle schroom van zich af en kozen ze vaker de aanval. Bondscoach Chovanec: ,,We zagen dat het Nederlands elftal gebukt ging onder de spanning en niet in vorm was.'' Paal en lat hielden Oranje vervolgens op de been. Nedved, die werd uitgeroepen tot 'man of the match', na afloop: ,,Ik heb nog nooit op zo'n manier verloren als nu.''

Stam werd in het tweede helft vervangen door Konterman wegens een verwonding aan zijn ooglid. Frank de Boer en Van Bronckhorst kregen aan Nederlandse kant een gele kaart. Nedved, Poborsky en Repka bij de Tsjechen. De gewisselde Latal werd op de bank bestraft met een rode kaart wegens het beledigen van de scheidsrechter.