24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Krankzinnig' spektakelstuk in Charleroi


CHARLEROI, 13 JUNI. Het voetbalsprookje dat Slovenië beleeft op het EK voetbal, kreeg dinsdagavond in Charleroi een even spectaculair als verrassend vervolg. Het land met slechts tweeduizend geregistreerde voetballers vrolijkte het debuut op met een aanvankelijke voorsprong van 3-0 tegen Joegoslavië, dat zich vervolgens met tien man naar een 3-3 gelijkspel knokte.

Vedette Zahovic leek na een uur voetballen net als in het kwalificatietoernooi voor het EK de grote man bij de Slovenen te worden. Hij had toen al twee keer gescoord en ook nog eens de assist op het doelpunt van Pavlin verzonden. De verzameling vedetten van Joegoslavië zag pas bij een 3-0 achterstand en de tweede gele kaart van Mihajlovic de ernst van de situatie in. Het offensief leverde dankzij treffers van invaller Milosevic (2x) en Drulovic alsnog een gelijkspel op.

De drie Joegoslavische treffers die tussen de 67e en 73 minuut vielen, gaven een eindstand waar de Slovenen ongetwijfeld vooraf voor zouden hebben getekend. Voor Slovenië was het bereiken van het kwalificatietoernooi al een droom. Sinds de afscheiding van Joegoslavië negen jaar geleden was het land nog niet op een eindronde van de partij geweest. Dat het land ook nog eens begon met een duel tegen Joegoslavië maakte de Europese primeur helemaal speciaal.

Voor bondscoach Katanec, met 36 jaar de jongste trainer op EURO 2000, was het duel een vreemde gewaarwording. Hij kwam als voetballer jarenlang voor de Joegoslavische nationale ploeg uit en stond dinsdagavond in Charleroi als bondscoach tegenover zijn oude vaderland.

Katanec merkte al vlug dat Joegoslavië ook onder bondscoach Boskov niet was genezen van een oude kwaal. De inmiddels 69-jarige oud-trainer van Feyenoord en ADO Den Haag heeft van de nationale bond van zijn land de opdracht gekregen van de verzameling sterren een hecht geheel te smeden. Met het oog op de vele dertigers in de selectie is het voor de huidige generatie de laatste kans om met de nationale ploeg een prijs te pakken.

Het basisteam, dat acht dertigers telde, wekte tijdens het duel tegen de Slovenen in het eerste uur allesbehalve de indruk voor Boskov door het vuur te gaan. De Joegoslaven toonden zich dezelfde volgevreten vedetten die het ondanks het surplus aan talent ook tijdens de laatste grote toernooien lieten afweten. Slovenië profiteerde dankbaar van de gemakzucht van de tegenstander. De ploeg bleek in staat kort en verzorgd combinatievoetbal te spelen en telt twee uitblinkers.

De 26-jarie linkshalf Karic zal, als hij zo blijft voetballen als tegen de Joegoslaven, niet lang meer bij Maribor zijn geld verdienen. Spits Zahovic staat al onder contract in het buitenland. Hij speelde dit seizoen slechts 14 duels voor Olympiakos Piraeus, omdat hij niet met zijn trainer door een deur kon.

In de 23e minuut passeerde Zahovic met een prachtige kopbal doelman Kralj van PSV voor de eerste keer: 1-0. Na de hervatting stond Zahovic aan de basis van de tweede en derde treffer van de Slovenen. Hij legde in de 53e minuut de bal fraai op het hoofd van Pavlin die de 2-0 achter Kralj knikte. Vijf minuten later was hij Mihajlovic veel te snel af en schoot hij zijn tweede doelpunt van de wedstrijd binnen. Mihajlovic reageerde zich twee minuten later af op Pavlin wat hem op zijn tweede gele kaart van de avond kwam te staan.

Pas met tien man bewezen de Joegoslaven wel degelijk veel kwaliteit in huis te hebben. Twee doelpunten van invaller Milosevic en een treffer van Drulovic waren er verantwoordelijk voor dat de op het oog minst aantrekkelijke wedstrijd in de voorronde uitgroeide tot een groot spektakel. (ANP)

NRC Webpagina's
13 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad