Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Resultaatvoetbal Italië loont

BRUSSEL, 24 JUNI.  Liefhebbers van de Italiaanse voetbalschool hebben zaterdagavond hun hart kunnen ophalen. In navolging van de drie gewonnen wedstrijden in de poule doceerden de Italianen tijdens de kwartfinale tegen Roemenië opnieuw een lesje resultaatvoetbal.

Met constant negen spelers achter de bal werd de ploeg uit de Balkan met een 2-0-overwinning het zwijgen op gelegd. Italië, dat donderdag in de halve eindstrijd op de winnaar van het duel tussen Nederland en Joegoslavië stuit, gaf over de hele wedstrijd slechts één kans weg.

Bij een 1-0-voorsprong liep doelman Toldo iets te snel zijn doel uit. De lob van Hagi belandde echter op de paal. Die ene mogelijkheid vloekte met het spelbeeld van de wedstrijd. Roemenië koesterde veelvuldig balbezit, maar stuitte net als Turkije, België en Zweden op een muur van verdedigers. De kunst van effectief verdedigen werd de Roemeense aanvoerder Hagi na een klein uur voetballen noodlottig. Gefrusteerd als hij was, trachtte de Roemeense vedette bij een 2-0-achterstand ten koste van Zambrotta een strafschop te versieren. Scheidsrechter Melo Pereira uit Portugal beloonde de buiteling met een tweede gele kaart. Met de tweede uitsluiting in vier duels kwam een triest einde aan de mooie interlandloopbaan van een prachtige voetballer.

Bondscoach Dino Zoff kon daar niet om malen. Al bijna twee weken heeft de oud-doelman zich doof gehouden voor de roep om aanvallend voetbal. Ondanks alle kritiek op zijn verdedigende spelopvatting hield hij tegen de Roemenen opnieuw rasvoetballer Del Piero uit de ploeg. Pas bij een veilige voorsprong van 2-0 durfde Zoff het in de 75e minuut aan de aanvaller van Juventus tot groot plezier van de bijna 20.000 tifosi in de ploeg te brengen. Pas toen konden de hoogstandjes van de technicus in de ogen van Zoff het evenwicht van de ploeg niet meer bedreigen.

De spelopvatting van de oud-doelman vloekt met het overkomen van de Italiaanse ploeg. Het prachtige blauwe shirt en de weelderige haardossen en strakke bakkebaarden van de spelers passen eigenlijk niet bij het oerdegelijke spel van Italië in de vierde wedstrijd van EURO 2000. Vanuit de dugout zag bondscoach Zoff zijn middenvelders Fiote, Albertini en Conte opnieuw vele kilometers afleggen. Verdedigers Cannavaro en Nesta speelden simpel maar foutloos en schroomden het niet een tegenstander na een goede beweging met een glimlach tegen de graszoden te werken.

Roemenië werd daardoor ondanks het vele balbezit nauwelijks gevaarlijk. Met negen man achter de bal kregen de Italianen ook nauwelijks mogelijkheden. De tweede kans van de wedstrijd was echter wel direct raak. Inzaghi schoot de bal in kansrijke positie eerst naast het doel. Totti bewees in de 32e minuut opnieuw waarom hij Del Piero uit de basis houdt. De 23-jarige spits van AS Roma schatte een voorzet van Fiore op juiste waarde en knalde droog 1-0 binnen. Tien minuten later besliste de tweede Italiaanse aanvaller de wedstrijd. De Roemeense verdediger Filipescu vergat de buitenspelval open te zetten. Hierdoor kon Inzaghi na een voorzet van Albertini vrij op doelman Stelea aflopen en de wedstrijd vroegtijdig beslissen.

Roemenië drong in de tweede helft nog even aan, maar gaf zich na de tweede gele kaart van Hagi na een klein uur voetballen over. Italië kreeg nog twee kansen om de zege op te schroeven. Inzaghi zag zijn twee doelpogingen echter op de paal en net naast het doel van Stelea belanden. (ANP)