24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Oranje moet nu 'doorgroeien'


AMSTERDAM, 21 JUNI. Tevredenheid. Dat was het alles omvattende woord dat bondscoach Frank Rijkaard uitsprak na de overwinning van Oranje op Frankrijk (3-2). ,,Ons eerste doel is bereikt. Nu moeten we groeien in het toernooi. Om daar te komen waar we met z'n allen naar toe willen.''

Voor het eerst op een groot toernooi won Oranje al zijn (drie) groepswedstrijden. Het was negentien jaar geleden dat Frankrijk voor het laatst werd verslagen. Verder mag Nederland voor het restant van EURO 2000 in eigen land blijven. ,,Een enorm voordeel'', zei Edgar Davids. ,,Hier zitten onze fans. Hier krijgen we steun.''

Van de titel sprak echter nog niemand. Natuurlijk, straks in de finale opnieuw tegen Frankrijk, dat zou mooi zijn. Dat zeiden de beide bondscoaches. Aan de andere kant realiseert iedereen zich dat voor echte euforie nog geen aanleiding is. Oranje speelt nog steeds niet als een groot kampioen.

Tegen Tsjechië (1-0) was de winst zonder meer onverdiend. Tegen Denemarken (3-0) werd slechts het laatste half uur goed gespeeld. Frankrijk kwam woensdag in de ArenA opdagen met een tweede elftal. Zonder meer van topkwaliteit. Maar geen Petit, Zidane, Henry of Anelka. Slechts drie echte basisspelers van het begin erbij. Dat scheelt toch wel.

Desondanks speelde Frankrijk absoluut met de wil om te winnen. ,,We hebben niets cadeau gekregen'', zei Rijkaard en daarin had hij gelijk. De wereldkampioen kwam twee keer op voorsprong (Dugarry, Trezeguet). ,,Dat we dat hebben verwerkt is onze grootste winst'', vond Rijkaard. ,,We hebben als een team gespeeld. De klappen opgevangen en teruggeslagen. Dat is wat ik wil zien.''

Nederland deed dat. Eerst door een goed uitgespeeld doelpunt van Kluivert, vervolgens met een prachtige vrije trap van Frank de Boer. Vervolgens besliste Zenden de wedstrijd, nota bene gelanceerd door een verre trap van doelman Westerveld. Met sterke reddingen voorkwam Westerveld vervolgens tot twee keer toe de gelijkmaker.

Oranje had min of meer geprobeerd zijn beste elf in het veld te brengen. Slechts Reiziger -een keer geel op zak - werd gespaard. Van der Sar en Ronald de Boer waren niet fit, Van Bronckhorst ontbrak wegens een schorsing. Stam was terug, Frank de Boer - ook een keer geel - stond gewoon de defensie te leiden.

Overmars verving op rechts Ronald de Boer en viel wat tegen. Zenden bleef gehandhaafd op zijn stekkie op links. Kluivert en Bergkamp stonden gezamenlijk voorin, zonder echt toonaangevend te zijn. Na iets meer dan een uur besloot Rijkaard het tweetal rust te geven. Hoe de bondscoach zondag tegen Joegoslavië speelt, is nog onduidelijk. Een optie lijkt inderdaad gewoon Zenden op links en Overmars buiten het elftal. Mits fit lijkt Ronald de Boer dan toch weer in beeld te komen.

Twee jaar geleden versloeg Oranje Joegoslavië in de achtste finale van het WK in Frankrijk. Dankzij een treffer van Davids kort voor tijd. ,,Ze zijn sindsdien sterker geworden'', zei Rijkaard over de tegenstander. ,,Meer een team, een collectief. Ze zijn volstrekt onberekenbaar, maar kunnen vechten en geven niet op. Het wordt een hele klus.''(ANP)

NRC Webpagina's
21 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad