24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Opvallend?


Het EK voetbal eindigt morgen met de finale tussen Frankrijk en Italië. Wat viel de afgelopen drie weken op?

Door MARCEL ABRAHAMS

Mario van der Ende, scheidsrechter: "Het Oranje-gevoel heb ik nooit echt gehad, maar tijdens dit EK zat zelfs ik met een oranje overhemd en dito trui op de tribune. Nederland leefde massaal mee met de nationale ploeg, dat vond ik prachtig. Het niveau van de arbitrage? Dat was vrij hoog. Enorme blunders heb ik vrijwel niet gezien. Alle scheidsrechters probeerden de wedstrijden op een positieve wijze te leiden. Bij Nederland vond ik Cocu en Van der Sar de beste spelers, bij de andere ploegen heb ik vooral genoten van Zidane en Rui Costa. De Roemeen Hagi vond ik minder geniaal dan algemeen werd aangenomen. Zijn temperament zat hem vaak in de weg."

Frans Thijssen, oud-international: "Nederland startte matig maar herstelde zich uiteindelijk vrij goed. Engeland en Duitsland vond ik vrij zwak spelen, terwijl ook Spanje enorm teleurstelde. Ook de arbitrage was niet altijd in vorm: veel scheidsrechters blunderden opzichtig. Vooral het onbestrafte getrek aan shirts ergerde me enorm. Gelukkig konden we op dit EK de terugkeer van het mooie, pure voetbal zien."

Mark van Bommel, speler PSV: "De meeste EK-wedstrijden hadden een rommelig karakter: veel balverlies, vooral op het middenveld. Vanaf de kwartfinales werd het niveau hoger. Positief vond ik het aantal doelpunten, dat lag vrij hoog. De verschillen tussen de meeste ploegen waren minimaal. Het Nederlands elftal kreeg gaandeweg steeds meer zelfvertrouwen, ook omdat de ploeg een paar keer achter elkaar een 4-4- 2 systeem hanteerde. Ik heb erg genoten van spelers als Zidane en Figo, voetballers van wereldklasse. Die supportersrellen vond ik erg vervelend, aan dergelijke randzaken kan ik mij enorm ergeren."

Ben de Graaf, voormalig chef-sport van de Volkskrant: "De wedstrijden op dit EK waren over het algemeen aantrekkelijker en spannender dan bij enkele eerdere EK's en WK's. Negatief vond ik de kinderlijke wijze waarop op Oranje werd gereageerd. Journalisten dienen de heisa rondom de Nederlandse ploeg te bewaken en te ordenen, maar dat gebeurde veel te weinig. Het merendeel van de pers bezondigde zich aan opportunistische berichtgeving. Dat gold dus ook voor de televisie, die er steeds meer belang bij heeft dat Oranje ver komt op een toernooi. De beste spelers? Zidane staat bij mij op de eerste plaats, met achter hem Figo als goede tweede. Of Nederland ook met een andere trainer als Rijkaard net zover was gekomen? Daar ben ik van overtuigd. Maar onder Rijkaard was de sfeer in ieder geval goed."

Sjaak Swart, oud-international: "Portugal deed het heel goed, terwijl ik van Italië niet had verwacht dat die ploeg zover zou komen. Frankrijk speelde sterk, terwijl Nederland eigenlijk steeds beter begon te voetballen. Of ik blij was dat sommige ploegen met buitenspelers speelden? Absoluut, want aan de buitenkanten ligt toch de meeste ruimte. Het was dan ook mooi om te zien dat Frankrijk, Nederland en zelfs Spanje af en toe met drie spitsen speelden. De beste speler van dit toernooi is Zidane, hij heeft ontzettend veel kwaliteiten. Rijkaard heeft die als trainer ook, hij wordt absoluut een succesvolle coach."

Jan Poortvliet, oud-international: "De organisatie van het toernooi was aan de matige kant. Het is toch belachelijk dat supporters geen kaartjes met elkaar mogen ruilen? Wat moet een aanhanger van Oranje nu met kaartjes voor Turkije-Zweden? En wat hebben Fransen, Denen en Belgen nu te zoeken bij Duitsland-Portugal? Slovenië was een leuke ploeg om naar te kijken, terwijl de Belgen offensiever speelden dan op andere toernooien. De spelers van het Nederlands elftal leken tijdens de eerste twee groepswedstrijden gebukt te gaan onder tactische opdrachten. Pas tegen Joegoslavië zagen we weer een sterk Oranje. Portugal vond ik sterk spelen, terwijl Engeland dé teleurstelling was van dit EK. Davids, Cocu en Numan vond ik goed spelen, maar ik heb ook enorm genoten van Zidane, Nedved en Wilmots."

NRC Webpagina's
1 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad