24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Italianen onder de indruk van Kluivert, maar toch niet bang

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 28 JUNI. Alessandro Nesta is bij Italië de man die morgenavond Patrick Kluivert moet bewaken. De pas 24-jarige speler van Lazio Roma behoort tot de beste verdedigers van het EK. "Kluivert is op dit moment de gevaarlijkste spits ter wereld. Hij heeft alles", oordeelt Nesta over zijn komende opponent. "Hij heeft een goede actie, een mooi schot en kan ook nog koppen."

Maar dat wil niet zeggen dat de Italiaan bang voor de aanvaller van Barcelona is. "Wij geven altijd weinig kansen weg." Italië is de minst gepasseerde ploeg bij het EK. Doelman Francesco Toldo werd in vier wedstrijden pas twee keer gepasseerd. Nederland incasseerde één tegentreffer meer. Voorstopper Nesta: "Onze kracht is de compacte defensie. We zijn gewend tegen grote ploegen te staan."

Nesta, ondanks zijn jonge leeftijd al aanvoerder van kampioen Lazio Roma, stond al drie keer tegenover Patrick Kluivert, toen deze in het seizoen 1997-'98 bij AC Milan speelde. Kluivert scoorde in die drie wedstrijden slechts één keer en zijn club won steeds niet. Zijn avontuur in de Serie A was destijds ook geen succes. "Hij is nu een hele andere speler", beseft Nesta ook. "Kluivert zou nu bij elke Italiaanse club terechtkunnen."

Net als iedereen was Nesta, die in oktober '96 debuteerde voor de Italiaanse ploeg, onder de indruk van het Nederlandse spel tegen Joegoslavië. "Ze hebben geen zwakke punten", heeft Nesta geconstateerd. Hij en zijn ploeggenoten zeggen de prestatie van Oranje in de kwartfinale echter zeker niet te overschatten. "We moeten niet vergeten dat Joegoslavië er in die wedstrijd niets van bakte en het Nederland wel erg makkelijk maakte", zegt middenvelder Stefano Fiore.

Zijn ploeggenoot Fabio Cannavaro liep zondag na de eerste helft van Nederland-Joegoslavië weg van de televisie. "Langer kijken had geen zin", legde de 26-jarige verdediger van Parma uit. "Dat zou me alleen maar aan het twijfelen hebben gebracht. Dan zou ik misschien denken dat Nederland echt zo goed is als iedereen nu zegt. Natuurlijk heeft Nederland fantastische aanvallers. Maar die moeten wel de ruimte krijgen. En wij kunnen verdedigen. Bij ons zijn verdedigers geen mislukte aanvallers."

Aanvoerder Paolo Maldini, die op tijd fit is voor de wedstrijd, is ook vol vertrouwen. "Normaal gesproken hoeven we van dit Nederland niet veel te vrezen. Iedereen zegt dat het een wedstrijd tussen de Nederlandse aanvallers en Italiaanse verdedigers wordt. Ik geloof dat niet. Frank Rijkaard weet hoe sterk het Italiaanse voetbal is. Hij gaat ook heel behoudend spelen. Ik ken hem", verwacht de 32-jarige verdediger, die op 21-jarige leeftijd de Nederlandse bondscoach als medespeler bij AC Milan meemaakte.

NRC Webpagina's
28 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad