24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

EK voor Numan en Makaay door blessures voorbij

Door een onzer redacteuren
HOENDERLOO, 28 JUNI. Arthur Numan en Roy Makaay zijn niet meer beschikbaar voor het Nederlands elftal. Voor Numan kwam een einde aan het EK door een voetblessure. Makaay scheurde gisteren tijdens de avondtraining een pees aan zijn rechterenkel. Hij werd vannacht geopereerd in het AMC in Amsterdam. De aanvaller van Deportivo La Coruña is zes tot acht weken uitgeschakeld.

Linksback Numan ervoer de tegenslag als een "vuistslag in mijn gezicht". De verdediger liep in de wedstrijd tegen Joegoslavië van afgelopen zondag een voetblessure op. Hij voelde bij het aanzetten een scherpe pijn. Zelf dacht hij aan een verrekking of een ontsteking. Uit een mri- scan in het AMC bleek gisteren echter dat er een scheur zit in de spierpeesplaat onder zijn rechtervoet.

"Het risico om te spelen met een injectie tegen de pijn vind ik te groot", verklaarde Numan gisteravond op zijn zelf belegde persconferentie in Hoenderloo. "De spierpees is al half afgescheurd. Het mag niet gehecht worden. Als de pees verder afscheurt, kan ik misschien nooit meer normaal lopen. Hoe jammer het ook is, dat vind ik het allemaal niet waard."

Numan miste ook in 1998 de halve finale van het WK tegen Brazilië. Destijds door een rode kaart die hij opliep in het duel met Argentinië. Na het WK was hij anderhalf jaar lang uit de roulatie bij zijn club Glasgow Rangers door diverse blessures. Aanvankelijk was de Beverwijker op het huidige EK reserve achter Van Bronckhorst, maar toen zijn clubgenoot tegen Frankrijk aan de kant moest blijven door een schorsing kreeg de 31-jarige Numan een kans. In twee wedstrijden behoorde hij tot de uitblinkers van Oranje. Het is hem een raadsel hoe de kwetsuur is ontstaan. "Ik speel met afschroefbare pinnen. Daardoor krijg je meer druk op je voeten", zocht de ontgoochelde Numan naar oorzaken.

Voor het EK haakte een andere kandidaat voor de positie van linksback, Winston Bogarde, af door een spierblessure. Waarschijnlijk keert Van Bronckhorst nu terug in het elftal. Bondscoach Rijkaard sprak over een streep door de rekening. Hij wilde nog geen uitsluitsel geven over de vervanging van Numan. Cocu en Zenden zouden ook linksback kunnen spelen.

Eerder op de dag blikte Rijkaard tijdens een massaal bezochte persconferentie vooruit naar het duel van morgenavond tegen de Italianen. Rustig en bedaard antwoordde hij op vragen in het Nederlands, Engels en Italiaans. Slechts één keer leek hij zich een beetje op te winden. Hij roerde het onderwerp zelf aan. "Op veel sportprogramma's op de Nederlandse tv wordt al gesproken over de finale. Terwijl ons nog een loodzware wedstrijd in de halve eindstrijd tegen Italië te wachten staat. Ik wil in deze fase dan ook helemaal niet over de finale praten", hield Rijkaard de honderden journalisten. Er waren zelfs verslaggevers uit China en Japan.

Rijkaard gaf nogmaals aan dat hij in tactisch opzicht zal voortborduren op de kwartfinale tegen Joegoslavië. "Wij zijn op ons best als we het spel kunnen domineren. Maar we zullen moeten oppassen. Het Italiaanse elftal heeft in dit toernooi steeds op het juiste moment gescoord." Ook de positie van Dennis Bergkamp zal worden gecontinueerd. Hij gaat weer tussen de linies spelen. " Gaandeweg in het toernooi is toch gebleken dat dit zijn beste plek in het elftal is", zei Rijkaard. "Maar hij bepaalt vooral zelf waar hij loopt. Dan heeft hij een absolute meerwaarde voor het team."

Patrick Kluivert kon zich weinig meer herinneren van zijn duels in de Italiaanse competitie met de alom geprezen verdediger Alessandro Nesta van Lazio Roma. De spits die de eerste plaats van de topscorerslijst deelt met Milosovic (vijf treffers) kwam ruim twee jaar geleden uit voor AC Milan. "Het waren goede duels. We waren aan elkaar gewaagd", putte Kluivert uit zijn geheugen. "Maar ook in de Spaanse competitie heb ik al veel sterke verdedigers ontmoet." Kluivert gaf zijn gehoor behalve in het Nederlands antwoord in het Engels, Italiaans en Spaans.

Marc Overmars beperkte zich op de eerste etage van de kolossale perstent op het terrein van de Résidence in Hoenderloo, tot het Nederlands en Engels. Hoewel hij ex-Ajacied is, gaf hij te kennen liever in De Kuip dan in de Arena te spelen. Veel spelers in Oranje delen die mening. Ze vinden de sfeer en het veld in de Kuip beter. Zeker na de zege op Joegoslavië.Wanneer morgen regenachtig weer wordt verwacht kan de UEFA besluiten het dak van de Arena dicht te schuiven. Die beslissing moet vijf uur voor de aftrap worden genomen. Ook Portugal en Turkije speelden zaterdag in de kwartfinales onder een gesloten dak. Oranje noch Italië kan invloed uitoefenen op het besluit van de Europese voetbalunie. "We zijn slechts deelnemer op dit toernooi", verklaarde KNVB-woordvoerder De Leede.

NRC Webpagina's
28 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad