24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Cocu in miskende rol


Het blijft wennen om de technisch begaafde Phillip Cocu te zien ploeteren. Maar in die rol is de 27-jarige middenvelder ook morgen tegen Italië van cruciaal belang.

Door onze redacteur ROBERT MISSET

HOENDERLOO, 28 JUNI. Zelfs de doelpaal veerde geschrokken terug, toen Phillip Cocu zondagavond nota bene bij een 4-0 voorsprong met een desperate actie de Joegoslavische spits Milosevic van scoren afhield. Een flinke bloeduitstorting onder zijn heup vormt de pijnlijke herinnering aan de bijna fatale crash van de middenvelder. Maar het tekent de bezieling van Cocu tijdens het EK 2000 dat hij volledig opgaat in een rol die niet door iedereen met hoge rapportcijfers wordt gewaardeerd.

Bondscoach Rijkaard had al eerder een lans gebroken voor de welhaast onzichtbare arbeid die Cocu op het middenveld naast Edgar Davids verricht. Voor de camera's van de NOS stelde ook oud-bondscoach Michels gisteravond dat "Cocu tekort wordt gedaan". De speler van Barcelona voldoet immers aan alle kenmerken van de moderne voetballer, doceerde Michels. "Cocu maakt zich ondergeschikt aan de teamprestatie. Misschien komt Phillip niet helemaal aan zijn trekken en dat laat hij soms ook blijken. Dat kan dus niet meer als je aan de top wil staan. Het team boekt zijn winst uit de twee of drie momenten per wedstrijd, waarin een speler als Cocu iets extra's kan tonen."

Tijdens het WK in Frankrijk fungeerde Cocu nog als de troefkaart van bondscoach Hiddink die hij op bijna elke positie in Oranje kon uitspelen. Rijkaard ziet in hem echter het ideale complement voor de soms nauwelijks te beteugelen driften van 'aanjager' Davids. Ook zijn medespelers prijzen Cocu als de stille mijnwerker, die zonder morren het vuile werk opknapt voor de spitsen. "Het is prachtig om te zien hoe Cocu als een stofzuiger over het veld gaat", vertelde Bergkamp. "Veel mensen zien dat niet. Maar voor een aanvaller is het heerlijk om een speler als Cocu achter je te hebben staan."

De Braziliaanse vedette Rivaldo kan daar bij Barcelona over meepraten. Maar zelfs een erkende arbeider als Konterman toonde bewondering voor de wijze waarop Cocu zichzelf wegcijfert in het belang van de ploeg. "Die jongen verzet zo ontzettend veel werk", zei de nieuwste aanwinst van Glasgow Rangers. "Dat valt op als Cocu er niet mee bij is. Toen ik meespeelde tegen Denemarken merkte ik hoe belangrijk Phillip is geworden voor het Nederlands elftal. Op dit moment is hij eigenlijk onmisbaar."

Wie had gedacht dat assistent-coach Neeskens zichzelf nog eens zou herkennen in een stilist als Cocu? Ook zijn hart sloeg over, toen Cocu in het duel met Joegoslavië een seconde lang doodstil bleef liggen nadat hij tegen de doelpaal was gelopen. "Ik had er aanvankelijk geen behoefte aan die beelden terug te zien", zei Cocu gisteren in Hoenderloo. "Later zag ik mezelf toch weer dubbelgevouwen om die paal heen liggen, het was geen prettig gezicht. Ik heb veel geluk gehad. Als je zo tegen een doelpaal oploopt, kan het een stuk slechter aflopen."

In gedachten spoelde Cocu de band nog één keer terug. "Het was al een wonder dat ik nog opstond, laat staan dat ik verder kon spelen. Ik ging het kopduel aan met Milosevic om een doelpunt te voorkomen, op dat moment telde onze ruime voorsprong niet. Ik kreeg een klein zetje in mijn rug, maar van opzet was beslist geen sprake. In een flits zag ik dat ik de doelpaal niet meer kon ontwijken. Ik dacht: 'ik breek alles, daar gaat mijn EK'. Maar de schade valt gelukkig erg mee. Het voelt aan alsof ik een 'knietje' heb gehad."

Cocu raakte tegen de Joegoslaven nog een keer paal en lat, alsof hij zijn gram wilde halen. Toen gebeurde dat na creatieve ingevingen, die hij tijdens het EK nog zelden heeft kunnen laten zien.

Indirect onderstreepte Cocu de visie van Michels. "Om een goed team te smeden, moet je concessies doen. Overmars voelt zich ook prettiger aan de linkerkant. Maar voor de ploeg is het momenteel beter als Marc op rechts staat. In zekere zin breng ik een offer voor het team, omdat ik ook andere kwaliteiten heb. Ik vorm nu met Edgar Davids een buffer voor de verdediging en ik val dus minder op. Het is logisch dat de buitenwacht daar minder waardering voor toont. Gaten dichten en een bal afpakken, dat vuile werk springt minder in het oog dan fluwelen acties van Bergkamp of Kluivert."

Davids noemde Cocu een speler "met dezelfde karakteristieken als ik". Cocu verwees naar vertraagde tv-beelden, die onderstreepten dat de vice- captain en hij als door een onzichtbare draad met elkaar worden verbonden. "Dat is typerend voor onze speelwijze", stelde Cocu. "Wanneer Davids het duel aangaat, sta ik vlak achter hem. Je ziet ook vaak dat we de bal in twee etappes samen veroveren. Davids is een ander type dan ik. Maar we hebben wel dezelfde mentaliteit. Ik heb die agressiviteit altijd in me gehad, maar het werd bij eerdere rollen niet altijd van me verwacht. Edgar en ik vullen elkaar perfect aan. We coachen elkaar voortdurend om de posities bezet te houden."

Dat zal morgenavond zeker nodig zijn om de Italiaanse muur te slopen. "Als we de halve finale verliezen, praat niemand meer over die 6-1 tegen Joegoslavië", beseft Cocu. "Davids en ik zullen het tegen de Italianen een stuk moeilijker krijgen, omdat zij met vijf middenvelders spelen. Ook Totti laat zich graag terugzakken, waardoor Frank de Boer en Stam voor de keuze komen te staan of zij moeten 'doordekken' of dat ik hem moet oppakken. Het is van cruciaal belang dat we compact blijven spelen, want als we te veel ruimtes laten tussen de linies zal Italië daar genadeloos van profiteren."

NRC Webpagina's
28 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad