24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Slechte strafschoppen van Italië en Nederland

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 JUNI. Mocht het morgenavond op strafschoppen uitdraaien: Nederland en Italië hebben op dat gebied beide een dramatisch verleden. Bij titeltoernooien moesten tot nu toe drie wedstrijden van Oranje door een strafschoppenserie worden beslist. Alle keren werd er verloren. De Italianen wonnen ook nooit en trokken zelfs nog een keer meer dan Nederland aan het kortste eind.

De laatste keer dat Nederland strafschoppen moest nemen, was bij het WK van twee jaar geleden. In de halve finale was Brazilië toen beter vanaf de stip. Voor Nederland wisten Cocu en Ronald de Boer niet te scoren van elf meter. De misser van Seedorf was bij het EK van '96 beslissend voor het verlies in de kwartfinale tegen Frankrijk. In 1992 miste Van Basten als enige in de serie tegen Denemarken, waardoor Oranje in de halve finale van het EK werd uitgeschakeld.

Italië moest ook in 1998 strafschoppen nemen. De ploeg verloor toen bij het WK van gastland en de latere wereldkampioen Frankrijk. De andere Italiaanse nederlagen met penalty's waren: EK 1980 tegen Tsjechoslowakije (om derde en vierde plaats), WK 1990 tegen Argentinië (halve finale) en WK 1994 tegen Brazilië (finale).

De Fransen deed het beter in strafschoppenseries dan Italië en Nederland. Ze wonnen er drie en verloren er twee. De vierde halve- finalist Portugal was nog nooit betrokken bij zo'n zenuwslopende extra serie penalty's.

NRC Webpagina's
28 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad