24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Rijkaard kent Italiaanse strategie als geen ander


De jarenlange ervaring die bondscoach Frank Rijkaard als voetballer van AC Milan opdeed, kan Oranje in de halve finale tegen Italië van pas komen.

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN

HOENDERLOO, 27 JUNI. De halve finale van het Nederlands elftal tegen de Squadra Azzurra betekent voor Frank Rijkaard een weerzien met het Italiaanse voetbal. Vijf jaar speelde de nu 37-jarige bondscoach voor AC Milan alvorens hij de hectiek en vermoeienissen van de Serie A achter zich liet en terugkeerde naar zijn oude liefde Ajax.

Na die periode had het Italiaanse voetbal voor de Amsterdammer natuurlijk geen geheimen meer. "Maar laten we het huidige elftal van bondscoach Dino Zoff vooral niet vergelijken met het AC Milan waarvoor ik uitkwam", gaf Rijkaard gisteren in Hoenderloo nadrukkelijk aan. "Dat elftal speelde onder trainer Arrigo Sacchi pressing en altijd op de helft van de tegenstander. Het huidige Italiaanse elftal werkt volgens een ander uitgangspunt. Dit team probeert vanuit een zeer gesloten verdediging toe te slaan."

Als Rijkaard in het Italiaans antwoorden moet geven op de dagelijkse persconferentie in Hoenderloo lijkt zijn hart open te gaan. Terwijl hij vroeger toch een hekel had aan de Italiaanse journalisten die in groten getale in het dorpje op de Veluwe zijn neergestreken. Met de huidige internationals Albertini en Maldini heeft Rijkaard zelfs nog samen gespeeld. "Voor die spelers heb ik veel respect. Ze spelen nog steeds aan de top, terwijl ik al als coach op de bank zit."

Rijkaard speelde in het succesvolle Milan van Sacchi voornamelijk op het middenveld. Maar lessen in het organiseren van een perfecte defensie heeft hij van dichtbij meegemaakt. "Italiaanse verdedigers weten precies hoe ze zich moeten opstellen. Ze kunnen de zwakke plekken van de tegenstander maximaal uitbuiten. Dat zag je tegen België. Die ploeg maakte de wedstrijd, maar Italië won (2-0, red.)."

Dit gegeven vormt niettemin voor Rijkaard geen aanleiding om donderdag voor een behoudende tactiek te kiezen. Het aanvallende spel waarmee Joegoslavië werd opgerold, zal opnieuw het uitgangspunt vormen. Het oer-Hollandse voetbal oogstte veel bewondering in Europa, waar in de meeste landen al decennia niet meer zo offensief wordt gespeeld. Vooral het vleugelspel vormt een belangrijk wapen tegen de Italianen, die dat niet gewend zijn.

De flankspelers zullen moeten toeslaan wanneer Kluivert, Bergkamp en Davids worden afgestopt over de as van het veld door een overmacht aan verdedigers. Rijkaard: "De intentie is om ook tegen Italië ons eigen spel te spelen. Ik verwacht wel dat de Italianen honderd procent geprepareerd zijn. Na de wedstrijd tegen Joegoslavië weten ze wat ze tegen ons kunnen verwachten." Aan die waarschuwing voegde Paul Bosvelt nog toe: "Na die 6-1 bestaat het gevaar dat sommige spelers bij ons al denken dat ze er zijn. Daarom is het goed dat we deze overwinning zondagavond bescheiden hebben gevierd." De selectie van Oranje overnachtte na het spektakelstuk tegen Joegoslavië in een hotel in Capelle aan de IJssel, waar de spelers even werden herenigd met hun vrouwen. De volgende ochtend stond Phillip Cocu met een van pijn vertrokken gezicht naast zijn bed. Toen pas voelde hij de gevolgen van de keiharde klap tegen de paal in het duel met Milosovic. Zijn heup en benen zagen bont en blauw. Cocu kon gisteren dan ook niet deelnemen aan de training. Kort erna nam Rijkaard op de persconferentie in de Résidence van Hoenderloo de gelegenheid te baat om de kritiek op de inbreng van Cocu de kop in te drukken. "Ik stoor me er erg aan dat Cocu flink wordt ondergewaardeerd. Hij en Davids werken op een fantastische manier samen op het middenveld. Cocu heeft een geweldige inbreng. Maar zogenoemde rapporteurs hebben daar kennelijk een andere mening over. Zij zijn met een onzichtbaar spelletje bezig." Waarmee Rijkaard doelde op een lobby om Cocu te vervangen voor bijvoorbeeld Winter, de protégé van Cruijff. De bondscoach wilde nog wel ingaan op een van de weinige smetjes op de glanzende triomf tegen de Joegoslaven. In de beginfase van de wedstrijd kreeg Mijatovic een grote kans om de score te openen na een actie van Milosevic, die Frank de Boer uitspeelde. Van der Sar behoedde Nederland toen met een mooie redding voor een achterstand. Rijkaard: , ,Dat lag niet aan de tactiek. Het was een fout die bij een betere communicatie tussen Stam en Frank de Boer voorkomen had kunnen worden."

Rijkaard gaf een toelichting op de aankondiging dat hij zal proberen Bergkamp te overreden zijn interlandloopbaan na het EK te vervolgen. Bergkamp heeft aangekondigd dat hij overweegt na het EK niet meer voor Oranje te spelen. "De beslissing ligt vooral bij de speler zelf. Maar iedere coach die het voor het zeggen heeft bij Oranje zal een voetballer als Bergkamp in zijn team willen hebben."

Kluivert en Van der Sar deden het gisteravond wegens lichte blessures op de training rustig aan. Numan bleef met een voetblessure aan de kant. In hoeverre dat consequenties heeft voor de halve finale tegen Italië is nog niet duidelijk.

NRC Webpagina's
27 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad