24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'We moeten nu niet gaan zweven'

Door onze redacteur ROBERT MISSET
ROTTERDAM, 26 JUNI. Met dank aan de Spaanse scheidsrechter Garcia-Aranda ging Patrick Kluivert na de 6- 1 overwinning op Joegoslavië bijna de geschiedenis in als de eerste voetballer op een Europees kampioenschap die vier doelpunten in één wedstrijd maakte. Vanmorgen besloot de Europese voetbalbond UEFA Kluivert alsnog zijn derde doelpunt tegen Joegoslavië af te nemen. Na het zien van de videobeelden kwam de UEFA tot de conclusie dat de treffer werd gemaakt door de Joegoslaaf Dejan Govedarica.

Na de galavoorstelling van Oranje biechtte Kluivert al op dat het derde doelpunt tegen de Joegoslaven niet op zijn naam mocht worden geschreven. Desondanks is Kluivert samen met de (uitgespeelde) Joegoslaaf Milosevic met vijf goals topscorer van het EK.

Het zouden er vijf moeten zijn, zei Kluivert gisteren al na de wedstrijd. Na de voorzet van Paul Bosvelt in de 51ste minuut schoot RKC-middenvelder Dejan Govedarica de bal in eendrachtige samenwerking met Kluivert achter zijn eigen doelman Ivica Kralj, de reserve-keeper van PSV. Vreemd genoeg wenste de UEFA gisteravond nog niet te tornen aan het rapport van de Spaanse arbiter. Kraaiend van plezier luisterde Kluivert gisteravond naar de waarnemer van de UEFA, die bevestigde dat ook de derde goal van het Nederlands elftal aan hem werd toegeschreven. "Horen jullie dat jongens, ik heb er toch vier gemaakt", zei Kluivert, naar later bleek voorbarig.

Vier vingers stak ook linkerspits Zenden in de lucht, nadat hij in extase op de rug sprong van de killer van Oranje. Kluivert wist beter: "Ik weet dat Govedarica eerder bij de bal was dan ik. Ik heb zelfs in het Spaans nog tegen de scheidsrechter gezegd dat ik drie doelpunten heb gemaakt. Dat is de waarheid. Maar wie ben ik om een Spaanse arbiter tegen te spreken?" In de Spaanse Primera Division heeft Kluivert afgelopen seizoen bij Barcelona regelmatig problemen gekend met de arbitrage. Maar Garcia-Aranda gaat voortaan als een vriend door het leven. "Ik heb hem wel even bedankt voor zijn scherpe waarneming", zei Kluivert grijnzend.

Over de schoonheid van zijn 'echte' doelpunten viel gisteravond in de Rotterdamse Kuip niet te twisten. Vooral de eerste treffer van Kluivert in de 24ste minuut was er één om in te lijsten, al anticipeerde Kralj bij de eerste waarneming als een clown op de voorzet van de uitblinkende Dennis Bergkamp. Maar wie de beelden nog eens aan zich voorbij laat glijden, bewondert vooral de unieke balaanname van Kluivert. Met zijn grote teen kreeg de topscorer van het EK 2000 de bal nog onder controle, terwijl die eigenlijk onbereikbaar leek.

Kluivert nagenietend: "Hij leek iets te ver, maar ik kon er nog net bij. Ik verwachtte dat Kralj dichter bij me stond. Maar ik zag hem niet uit zijn doel komen en ik sprintte op hem af. Toen kon ik hem passeren." Na 37 minuten benutte Edgar Davids opnieuw de enorme ruimte achter de zwak verdedigende Joegoslavische libero Sisina Mihajlovic, waarna Kluivert de bal simpel achter Kralj deponeerde: 2-0. "We wisten dat Mihajlovic een fantastische pass en een gevaarlijke vrije trap in zijn benen heeft", zei Kluivert. "Maar verdedigend laat hij wel eens een steekje vallen. De verdediging bij de Joegoslaven ligt altijd open, ze hadden niet voor niets al zeven goals in de groepswedstrijden moeten incasseren."

Na drie minuten later in de tweede helft was het weer raak. Dit keer glipte Zenden met enig geluk langs de Joegoslavische verdediger Nisa Saveljic en wipte Kluivert de bal met rechts langs de arme Kralj: 4-0. Toen werd het Mihajlovic even te veel en toonde de strateeg van de Italiaanse landskampioen Lazio Roma het lelijke gezicht van het Joegoslavische voetbal. Met een doelbewuste elleboogstoot velde Mihajlovic de ongrijpbare Kluivert, die geschrokken aan zijn jukbeen voelde.

Maar ook de vaak licht ontvlambare oud-Ajacied liet zich niet provoceren. "We hadden afgesproken dat we ons niet zouden laten meeslepen door de agressie van de Joegoslaven", vertelde Kluivert. "We hadden ons ingesteld op een keihard gevecht, al viel het eigenlijk nog mee. Ik had Mihajlovic al eerder dreunen zien uitdelen. Maar ik kan niet bewijzen dat hij het met opzet deed. Toch was dat niet de reden voor mijn wissel. Ik had een beetje last van mijn lies." Met een staande ovatie nam de oranje gekleurde Kuip na een uur afscheid van de speler die op dit EK nog niet zo goed werd bediend als in de kwartfinale tegen Joegoslavië, bijvoorbeeld door Bergkamp. "Dennis was fantastisch", erkende Kluivert. "Hij was bij elke aanval betrokken. Maar iedereen heeft een topwedstrijd gespeeld, waardoor we als team voor het eerst op dit EK een wedstrijd konden domineren. De balcirculatie bleef continu hoog en dat is essentieel op dit niveau."

Paul Bosvelt wees ook op de teamprestatie. "Het is geweldig dat Kluivert vier keer scoort. Maar het elftal heeft hem daartoe ook in staat gesteld. Ons werd verweten dat Patrick op een eiland stond. Hij werd nu geweldig ondersteund door het middenveld en daardoor kon Kluivert optimaal functioneren. Iedereen speelde dicht bij elkaar en dan durf je het duel ook aan te gaan. Zelfs ik maakte een passeerbeweging, die het publiek in Rotterdam niet van mij gewend is. Maar ik dacht: het loopt zo lekker, laat ik ook maar eens gek doen." Maar Bosvelt noemde de euforie na de spectaculaire overwinning op Joegoslavië ook gevaarlijk. "We moeten niet denken dat we er al zijn", waarschuwde de 30-jarige middenvelder van Feyenoord. Ook Kluivert liet zich niet bedwelmen. " Het Nederlandse volk mag net als wij even genieten. Maar we moeten niet gaan zweven. Donderdag wacht Italië en we weten allemaal waar we heen willen. Het doel is de Europese titel te veroveren en als ik daarbij topscorer kan worden, is dat mooi meegenomen."

NRC Webpagina's
26 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad