24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Meningen staan mij wel eens tegen'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 24 JUNI. Frank Rijkaard irriteert zich soms aan de Nederlandse voetbaldeskundigen op televisie. "In andere landen geven ze met liefde voor het voetbal hun mening", zei de bondscoach van het Nederlands elftal gisteravond bij Villa BvD op RTL4. "Hier willen ze vooral laten zien dat ze er verstand van hebben. En als je dan niet oppast, wordt het heel vervelend."

Rijkaard zei het te hebben over spelers, ex-spelers, trainers en ex- trainers. "Met sommige van die mensen heb ik zelf nog gevoetbald. Maar die geven wel ongebreideld hun mening. Dat is hun goed recht. Maar dat staat me weleens tegen."

Het EK-journaal bij de NOS had gisteravond een minder prominente gast. De spelers van het Nederlands elftal blijken weinig animo te hebben om als gast in het dagelijkse programma te verschijnen. 'Keuvelaar' Jack van Gelder moest het gisteravond aan tafel doen met derde doelman Ed de Goey. "Mogen wij twee koffie?", probeerde Van Gelder het weer eens gezellig te maken. "Ik zou het leuk vinden als je bij dit EK nog in het veld komt", sprak hij vleiend tegen de keeper. Het was Van Gelder eerder op de dag opgevallen dat bondscoach Rijkaard "een extra peppie" nodig had gehad, omdat "hij cola in plaats van Spa had gedronken". De Goey vertelde "geen hoge pet op te hebben" van keeper Kralj van de komende tegenstander van Nederland, Joegoslavië. "Hij staat te veel op zijn hielen. Daarom komt hij te kort in de hoeken."

Jean-Marie Pfaff, kleurrijk oud-doelman van België, vond in Huis van Oranje dat er geen keepers van echte wereldklasse meer zijn. "Vroeger waren keepers onafhankelijk. Ze drukten hun stempel op hun ploeg. Dat zie je bijna niet meer. Een keeper moet de baas zijn." Ondanks de kansloze uitschakeling van zijn ploeg vindt Pfaff de Deen Peter Schmeichel nog steeds de beste keeper van de wereld. "Wat kan hij er aan doen dat zijn elftal niet marcheert?"

In één adem met Schmeichel noemde Pfaff gisteravond de Fransman Fabien Barthez. De Belg werd erop gewezen dat hij Edwin van der Sar had vergeten. "Misschien hoort hij erbij, ja", beaamde Pfaff. "Van der Sar is de drager van zijn ploeg. Ik hoop dat hij snel geneest. Nederland heeft hem nodig."

Rijkaard kreeg bij Villa BvD de vraag welke speler hij zou inzetten als - net als bij België tegen Turkije - de keeper niet meer mag worden vervangen. "Ik denk Marc Overmars", antwoordde de coach. "Met zijn snelheid haalt hij alle ballen uit de hoeken."

NRC Webpagina's
24 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad