24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Geldboete voor Joegoslaven

Van der Sar inzetbaar in kwartfinales

Door een onzer redacteuren
HOENDERLOO, 24 JUNI. Het Nederlands elftal is in mentaal opzicht klaar voor de vechtersmentaliteit van Joegoslavië. Doelman Edwin van der Sar lijkt hersteld van zijn dijbeenblessure. Voor Ronald de Boer (lies) komt het duel te vroeg.

Deze conclusies trok bondscoach Frank Rijkaard gisteren voor de kwartfinale van morgenavond (18.00 uur) in de Rotterdamse Kuip. "We zijn als groep mentaal gegroeid", aldus Rijkaard. "Daar heb ik nu geen extra werk meer aan." De irritaties over de kritiek van Johan Cruijff hebben het Nederlands elftal nog meer op scherp gezet. Op de vraag of Rijkaard tijdens het WK contact heeft gehad met zijn adviseurs Cruijff en Michels klonk, na een lichte aarzeling, "nee" als antwoord uit de mond van de bondscoach.

Scout Tonnie Bruins Slot heeft alle wedstrijden van Joegoslavië bekeken. Rijkaard: "De ploeg toont soms een opmerkelijke veerkracht, zoals tegen Slovenië toen een 3-0 achterstand werd omgezet in een gelijkspel. Toen zag je bij de Joegoslaven een geweldige teamspirit. Die vechtersmentaliteit viel me ook op tegen Noorwegen. Deze wedstrijd zullen we niet zonder slag of stoot winnen."

Rijkaard kent de Joegoslavische coach Vujadin Boskov nog uit de tijd dat hij zelf bij AC Milan voetbalde. De voormalige oefenmeester van ADO Den Haag en Feyenoord was toen trainer van Sampdoria en AS Roma. Rijkaard: "Boskov is een intelligente coach. Overal waar hij werkte behaalde hij resultaten."

Het knock-outsysteem dat nu van kracht is, heeft volgens Rijkaard geen invloed op de tactiek. Die blijft grotendeels ongewijzigd. De winnaar van Nederland-Joegoslavië ontmoet donderdag in de halve finales de winnaar van het duel Italië-Roemenië. Het Nederlands elftal ontmoette Joegoslavië twee jaar geleden bij het WK in de achtste finales. Op maandag 29 juni 1998 won Oranje met 2-1 in Toulouse dankzij een doelpunt van Edgar Davids in de laatste minuut. Boskov vindt dat het Nederlands elftal sindsdien zwakker is geworden, Rijkaard de Joegoslaven sterker. "De Joegoslaven namen twee jaar geleden een zeer afwachtende houding aan", herinnerde Rijkaard zich. "Wij wonnen die wedstrijd op een gelukkige wijze, maar het was wel verdiend."

Toevallig staat de wedstrijd morgen onder leiding van dezelfde scheidsrechter als op bij WK: José García-Aranda. De Spanjaard zag twee jaar geleden een trap van Bergkamp op de benen van Mihajlovic over het hoofd. Een ander saillant detail is het feit dat de Joegoslavische spits Savo Milosevic, met vier treffers topscorer in het toernooi, een oude bekende is van Frank de Boer. De speler van Real Zaragoza wierp op 24 januari 1999 een smet op het debuut van de Noord- Hollander bij FC Barcelona door als zijn directe tegenstander te scoren.

De Europese voetbalbond heeft de Joegoslavische bond een boete van 168.000 gulden opgelegd wegens misdragingen van Joegoslavische fans. In de laatste groepswedstrijd tegen Spanje, afgelopen woensdag in Brugge, bestormden twee supporters het veld uit woede over de toegekende strafschop, waardoor Spanje in blessuretijd op gelijke hoogte kwam. Scheidsrechter Gilles Veissière werd bij het verlaten van het veld getroffen door een muntstuk dat vanuit het vak met Joegoslavische supporters werd geworpen. De Fransman liep een oogwond op.

NRC Webpagina's
24 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad