24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Bondscoach neemt Davids in bescherming

Door een onzer redacteuren
HOENDERLOO, 23 JUNI. Zonder de felle kritiek van Johan Cruijff op het spel van Edgar Davids in de wedstrijd tegen Frankrijk te veroordelen, heeft bondscoach Frank Rijkaard zijn vice-captain gisteren openlijk in bescherming genomen. Hoewel ook Rijkaard woensdagavond in de Amsterdam Arena in aanvaring kwam met zijn voormalige teamgenoot bij Ajax, roemde hij "de wilskracht, de uitstraling en de verbetenheid" van Davids. "Edgar verdient als voetballer en als mens alle krediet", zei Rijkaard na de training van Oranje in Hoenderloo.

Volgens Cruijff is Davids "een gewone voetballer, die alleen moet doen waar hij goed in is, de bal afpakken van de tegenstander". En verder moet de terriër van het Nederlands elftal zijn mond houden van de voormalige 'Verlosser', want Cruijff had zich mateloos opgewonden over de babbels van Davids in het veld. Opmerkelijke taal van Cruijff, want hij geldt toch als de belangrijkste adviseur van Rijkaard. Of denkt de bondscoach er stiekem net zo over? Davids reageerde in het duel met Frankrijk geagiteerd op aanwijzingen van de bondscoach, die zich stoorde aan het vele balverlies op het middenveld. Gisteren benadrukte Rijkaard dat hij "het niet eens is met de mening dat Davids een negatieve rol heeft gespeeld". Hij was juist "heel tevreden over Davids" door de wijze waarop de middenvelder van Juventus zich tegen de Fransen had gemanifesteerd. "Ik weet wat ik aan Edgar heb. Dat wil niet zeggen dat ik zijn fouten negeer. De technische staf confronteert de spelers onmiddellijk na de wedstrijd met hun tekortkomingen. Maar naar buiten toe zal ik mijn spelers altijd steunen. Davids heeft het Nederlands elftal in de tweede helft op sleeptouw genomen."

Laconiek reageerde Rijkaard op het verwijt van Cruijff dat de vedetten bij Oranje zich te weinig laten gelden. Nooit zal hij zijn mentor vragen of het wellicht ietsje minder kan. "Johan is Johan", sprak Rijkaard relativerend. " Als hij iets wil zeggen over het Nederlands elftal moet hij dat doen. Kritiek hoeft niet altijd negatief te zijn. Die kan de groep juist prikkelen. Ik speel geen spelletje door de media nu als de boze buitenwacht af te schilderen. Maar het is belangrijk dat we ondanks de kritiek eensgezind blijven. We moeten ons niet laten meeslepen door de visie van buitenstaanders. De spelers moeten nu juist achter elkaar blijven staan."

De meeste internationals beklaagden zich gisteren in Hoenderloo tegenover de internationale media over de geringe steun, die ze in Nederland krijgen. "We kunnen net zo goed in België spelen", foeterde doelman Sander Westerveld. " We merken namelijk toch niets van ons thuisvoordeel." De keeper van Liverpool doelde daarmee op het terughoudende 'bioscooppubliek' in de Amsterdam Arena. Maar werd Nederland in de eerste helft dan niet bij vlagen te kijk gezet door het 'tweede' elftal van Frankrijk? Rijkaard toonde zich realistischer door onder meer te wijzen op de fouten in de verdediging.

Zijn analyse: "De Fransen oogden in de eerste helft ook veel relaxter dan mijn spelers, ze waren zelfverzekerder. Wij hadden last van de spanning en verzuimden simpel te spelen waar dat nodig was. De geschiedenis leert bovendien dat de Fransen elkaar gemakkelijk vinden met korte combinaties. Wij hadden aanvankelijk problemen in de veldbezetting en ik was niet tevreden over de manier waarop we de wisselwerking tussen Micoud en Pires hebben bestreden. Desondanks groeien we in het toernooi, al moeten we kritisch blijven op onszelf. We moeten het publiek ervan overtuigen dat het beste nog moet komen. "

NRC Webpagina's
23 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad