24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Hebben de internationals niets beters te doen?'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 JUNI. Woede en onbegrip in Hoenderloo: de kritiek van NOS-analist Johan Cruijff, woensdag na het duel Nederland-Frankrijk (3-2), is de spelers en de begeleiders van het Nederlands elftal in het verkeerde keelgat geschoten. "Wij als spelersgroep hebben zoiets van: het lijkt wel alsof iedereen wil dat Nederland uitgeschakeld wordt", zo verwoordde reserve- doelman Sander Westerveld gisteren het collectieve ongenoegen voor de camera's van RTL4.

De verongelijkte reactie was voor cabaretier Erik van Muiswinkel in Villa BvD aanleiding voor het stellen van een retorische vraag: "Als er vroeger al zoveel geouwehoerd werd, zouden mensen als Van Hanegem en Van de Kerkhof zich daar iets van hebben aangetrokken?"

Ook oud-international Wim Kieft begrijpt de opwinding niet over de kritiek van Cruijff. "Het schijnt nogal indruk te maken", zei de voetbalanalist van Canal+ vanmorgen met een cynische ondertoon in Ontbijt ter Duin. Kieft had een welgemeend advies in petto voor de selectie: "Laat toch gaan. Cruijff mag zeggen wat hij wil. Als ik zie hoe de spelers reageren, dan denk ik: heb je nou niets beters te doen?"

Opvallend is de koerswijziging van Kiefts collega Willem van Hanegem. Was hij een paar dagen geleden nog niet te spreken over het spel en de inzet van het Nederlands elftal, aan de vooravond van de wedstrijd in de kwartfinale tegen Joegoslavië schaart de oud-middenvelder zich onvoorwaardelijk achter bondscoach Frank Rijkaard en diens 'belaagde' spelersgroep. 'Persoonlijk heb ik woensdag genoten van onze ploeg', laat Van Hanegem vanmorgen optekenen in zijn column in het Algemeen Dagblad.

En, in reactie op Cruijffs kritische noten en de daaropvolgende commotie in Hoenderloo: 'Het gaat er altijd als eerste om wat je zelf vindt, niet om wat Cruijff vindt of wat ik ervan vind.' Nee, het optimisme overheerst bij Van Hanegem. 'Dat gevoel nam alleen maar toe toen ik die kop van Davids zag tijdens het Wilhelmus. Machtig vond ik dat; meezingen, blazen, met zijn vuist in zijn andere hand staan. Van dat soort beelden krijg ik kippenvel.'Een ander punt van discussie was gisteren het vele gepraat van de Nederlandse internationals op het veld, van vice-aanvoerder Edgar Davids en spits Patrick Kluivert met name. Dennis Bergkamp stak zijn ongenoegen over de eindeloze discussies niet onder stoelen of banken. "Goed dat er gepraat wordt, maar soms is het te veel", zei de aanvaller van Arsenal in Villa BvD.

'Voetbaldeskundige' Jan Mulder maakte zich in hetzelfde programma vooral druk over de komende tegenstander van Oranje, Joegoslavië. "Die zijn bereid te sterven in De Kuip", wist de oud-international. Van Hanegem daarentegen heeft geen angst voor het duel met de 'mentaal zwakke' Joegoslaven. 'Gaat het even wat minder dan worden ze heel irritant. Dan gaan die gasten aan je lopen trekken [..] Op zo'n moment kun je nog lachen met ze.'Terwijl Nederland zich voorbereidt op de kwartfinales, zijn de Belgen nog steeds naarstig op zoek naar het antwoord op de vraag waarom maandag, door toedoen van 'voetbaldwerg' Turkije nota bene, reeds een einde moest komen aan het avontuur op dit Europees kampioenschap.

Bondscoach Robert Waseige mocht gisteravond in het EK Magazine van Canvas nog eens uitleggen wat er nou toch aan schortte bij de Rode Duivels. "Wij hebben te weinig ervaring op internationaal topniveau", meende Waseige, die zijn stelling illustreerde met een voorbeeld. "Onze beste clubs leven niet lang in de Europese competities."

NRC Webpagina's
23 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad