24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Voor EK vooral Turken geweerd

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 JUNI. De Koninklijke Marechaussee heeft vanaf 5 juni tot gisteren aan de grens in totaal 588 bezoekers van het EK voetbal teruggestuurd. Onder hen waren 300 Turken, van wie velen geen paspoort bij zich hadden. Verder werden Duitsers, Joegoslaven, Britten, Italianen teruggestuurd, alsmede enkele ingezetenen van de Marshall-eilanden, de Filippijnen, Zaïre, Ghana en Iran. Onder de 27 teruggestuurde Britten waren 7 geregistreerde hooligans. Dit heeft de woordvoerder van het EK-bureau van Binnenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt.

De Nederlandse politie heeft tijdens het EK 102 mensen aangehouden wegens het plegen van een misdrijf, zoals openlijke geweldpleging of verboden wapenbezit. De politie hield 196 mensen aan voor het plegen van een overtreding, van wie 123 wegens illegale kaartjeshandel. In Nederland zijn 6 personen via een snelrechtprocedure veroordeeld, in Rotterdam, wegens zakkenrollen en vernieling. Het betrof 2 Fransen, 2 Denen en 2 Nederlanders.

De NS heeft tijdens het EK tot nu toe 95.000 voetbalfans vervoerd. Wie over een kaartje beschikt, mag op de dag van de wedstrijd in Nederland gratis met het openbaar vervoer reizen. De zogenoemde fanambassades in de vier Nederlandse speelsteden kregen tot nu toe samen 40.000 50.000 bezoekers te verwerken.

Gezien het in Nederland relatief rustige verloop van het EK voetbal is besloten tot een zeer lichte "afschaling" van de ME-inzet. De zogenoemde strategische reserve van zes ME-pelotons van elk 50 man die op drie plaatsen in Nederland zijn ondergebracht, hoeft nu niet binnen het uur paraat te zijn. Het kan nu anderhalf tot twee uur duren. De strategische reserve is de afgelopen twee weken één keer in actie gekomen, namelijk vorige week zaterdag bij de wedstrijd Engeland- Duitsland in Charleroi. De ME'ers hebben daar Britse supporters tijdens een treinreis begeleid. Het aantal politiemanschappen blijft overigens hetzelfde.

De cellen die speciaal waren gereserveerd, staan allemaal leeg, zo zei EK-directeur-generaal P. van Zunderd gisteren. Er zijn alleen mensen gepakt omdat zij indirect betrokken waren bij de rellen.

De politie gaat de komende speeldagen extra goed letten op zwarthandel. Zij houdt er rekening mee dat vooral Britten en Noren van hun kaarten af willen nu hun nationale elftallen eruit liggen.

NRC Webpagina's
23 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad