24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Toen ik Cruijff hoorde, dacht ik: ben ik nou gek?'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 22 JUNI. Johan Cruijff was gisteren niet onder de indruk van het optreden van het Nederlands elftal. Met name Edgar Davids kon hem niet bekoren. Cruijff concludeerde in de rust van Nederland-Frankrijk (3-2) dat de middenvelder niet langer de tweede aanvoerder van Oranje moet zijn. "Hij moet zich eens op het voetballen gaan concentreren", zei de analyticus van de NOS-televisie. "Hij loopt nu alleen maar te kankeren."

Cruijff kondigde al vóór de wedstrijd aan "vandaag scherp te zullen zijn" op de verrichtingen van het Nederlands elftal. Hij kwam die belofte na. Cruijff had weinig lovende woorden over voor Oranje. Bergkamp en Cocu kregen het het zwaarst te verduren. Beiden speelden volgens Cruijff "zeer zwak". Van aanvoerder Frank de Boer vond hij "te weinig uitgaan. Hij speelde te plichtmatig."

In de ogen van Cruijff had Davids maar tien minuten naar behoren gespeeld in zijn rol als 'aanjager' van het elftal. "Sommige dingen weet hij niet", was later de kribbige reactie van Davids in de tv-studio op de kritiek van Cruijff. "Hij staat niet in het veld."

Met name de vedetten stelden Cruijff teleur. "Ze maakten te veel fouten. De grote namen moeten oppassen dat ze niet worden overrompeld door de kleintjes. Zo was het rendement van Makaay eigenlijk groter dan dat van Kluivert. Maar Kluivert is wel de betere voetballer. Dus mankeert er wat aan." Cruijff had gisteravond ook kritiek op de Nederlandse supporters in het stadion. "Toen de ploeg met 2-1 achterstond, hoorde je ze niet. Als men echt wil dat het iets wordt, moet iedereen er wel achter gaan staan. Ik wil meer zien."

Over invaller Aron Winter was Cruijff wel heel positief. De sterspeler van weleer vond dat Oranje organisatorisch pas goed in elkaar zat met de Ajax-aanvoerder in de ploeg. Wim Kieft was het daar niet mee eens. "Toen ik dat Cruijff hoorde zeggen, dacht ik: ben ik nou gek? Volgens mij ging het voordat Winter er inkwam ook al goed."

Kieft en collega Willem van Hanegem waren vanochtend bij Ontbijt ter Duin op Canal+ veel positiever over Nederland. "Het was aardig om te zien", oordeelde Van Hanegem. "Ik denk dat we een beetje op de goede weg zijn. Nederland speelde vooral heel agressief. Soms waren ze zelfs overactief, stonden er drie man op één tegenstander." Kieft had vooral genoten van de duels op het middenveld tussen Davids en zijn Franse opponent Vieira. "Wat die twee elkaar hebben aangedaan, daar word je in het dagelijkse leven voor gearresteerd!" Zanger Marco Borsato noemde Davids bij Canal+ lovend "de kettingzaag".

De deskundigen waren allen onder de indruk van de Fransen, die met een veredeld B-elftal speelden. "Ik zou het derde elftal van Frankrijk wel eens willen zien", riep Jan Mulder gisteravond bij Villa BvD op RTL4. "De Fransen hebben laten zien dat ze nog een stuk sterker zijn dan wij dachten", zei Cruijff. "Het was duidelijk te zien dat de Franse ploeg beter is dan Nederland. Maar de uitslag was niet belangrijk. Alles was leuk onder elkaar geregeld." Danny Blind, voormalig aanvoerder van Ajax en Oranje: "Geen Franse speler verliest onnodig de bal. Dat is nog het verschil met Nederland. Frankrijk heeft bij dit EK het meeste in huis."

Van Hanegem had voor Oranje liever Spanje dan Joegoslavië als tegenstander in de kwartfinale gehad. "Die Joegoslaven hebben een irritante ploeg. Ze zijn echt in staat om iemand ondersteboven te spelen." Cruijff: "Daarom moet je zondag alle details op honderd hebben."

NRC Webpagina's
22 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad