24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Burgemeester Brussel uitgejouwd door politie

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 20 JUNI. De Brusselse burgemeester De Donnéa is vannacht in openlijk conflict gekomen met zijn politiekorps, dat wilde optreden tegen relschoppers na de voetbalwedstrijd België-Turkije voor Euro 2000.

De burgemeester verbood een tweede politiecharge in het centrum van Brussel om verdere escalatie te voorkomen na incidenten met migrantenjongeren van overwegend Marokkaanse afkomst. De Donnéa werd daarop bij het politiebureau op de afgesloten Grote Markt door zijn manschappen uitgejouwd.

"Ik ben de baas van de politie", zei De Donnéa tegen verslaggevers. Volgens De Donnéa was een nieuwe charge "nutteloos" geweest, omdat dan escalatie was gevolgd. De Brusselse politie trad rond middernacht wel op met een charge tegen migrantenjongeren, nadat deze in een vergeefse zoektocht naar Engelse hooligans een café hadden vernield waar zich doorgaans Engelsen ophouden. Er werden volgens de politie 43 arrestaties verricht, waarvan 18 gerechtelijke en 25 administratieve aanhoudingen. In Antwerpen (23 arrestaties), raakten Belgische jongeren slaagse met Turkse immigrantenjongeren die de overwinning van hun team vierden.

De Donnéa kreeg eerder kritiek, omdat zijn politiemensen te hard zouden zijn opgetreden. Hij verdedigde toen zijn manschappen onder meer met de opmerking dat de "migrantenjongeren tegen Engelse hooligans moeten worden beschermd". Inmiddels zijn ook wrijvingen naar buiten gekomen tussen de in Brussel aanwezig rijkswacht en de politie van de stadsgemeente Brussel, waarvan De Donnéa burgemeester is. Hoge functionarissen bevestigen desgevraagd dat de rijkswacht, die niet door De Donnéa is ingezet, een gematigder optreden prefereert.

Sinds 5 juni zijn in totaal 519 mensen aan de grens geweigerd die op weg waren naar het EK. Zij hadden zich onderweg misdragen, hadden een stadionverbod, waren dronken of hadden vandalisme-antecendenten. Dat heeft EK-directeur-generaal P. van Zunderd bekend gemaakt. Hij wilde niet ingaan op de drie arrestaties die gisteren in Nederland zijn verricht in verband met mogelijke aanslagen op het Franse team. Ook de Franse justitie heeft drie mensen heeft aangehouden.

NRC Webpagina's
20 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad