24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Uitsluiting EK2000 dreigt voor Engeland

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 19 JUNI. De Europese voetbalbond UEFA dreigt Engeland uit het Europees kampioenschap voetbal te zetten wegens de problemen met Engelse hooligans. De Belgische regering uitte dit weekeinde scherpe kritiek op de Britse regering, omdat deze niet verhinderde dat veel hooligans naar België kwamen.

De Belgische, Nederlandse en Britse ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie hebben vandaag vergaderd over de mogelijkheid van Europese wetgeving die moet verhinderen dat hooligans hun land verlaten bij grote internationale voetbaltoernooien, aldus vanmorgen de hoogste ambtenaar die bij Binnenlandse Zaken betrokken is bij EK 2000, Van Zunderd.

Aanleiding voor een mogelijke Europese wet zijn de rellen in het Belgische Charleroi en in Brussel, afgelopen weekend. Voor en na de wedstrijd Engeland-Duitsland kwam het in Charleroi en Brussel tot rellen en ernstige vechtpartijen met Britse supporters, maar een veldslag bleef uit door massale inzet van de politie.

UEFA-voorzitter Lennart Johansson zei gisteren na crisisberaad in Luik "niet uit te sluiten" dat Engeland uit het toernooi wordt gezet, als de hooligans problemen blijven opleveren. "Hooligans vermoorden het voetbal", aldus de Zweed. De UEFA dringt bij de Britse autoriteiten aan op verdergaande stappen tegen hooligans. De Belgische minister Antoine Duquesne (Binnenlandse Zaken) zei dat de samenwerking met de Britse autoriteiten "veel minder goed" is dan met de Duitse regering, die er wel in slaagde de meeste hooligans in eigen land te houden. De Britse premier Blair zei vanmorgen op de Europese top in Portugal te hopen "dat het dreigement van de UEFA iedereen bij zinnen brengt die zich nog zou willen overgeven aan zinloos geweld". De Britse staatssecretaris Lord Bassam (Binnenlandse Zaken) verwierp de kritiek van UEFA en België. "De Britse regering en politie hebben onvermoeibaar samengewerkt met onze collega's in België en Nederland en we zullen dat blijven doen." Volgens Bassam heeft de "overgrote meerderheid" van aangehouden Engelsen geen strafblad wegens voetbalgeweld, waardoor zij niet konden worden tegengehouden bij de grens.

Sinds vrijdagavond zijn in Brussel en Charleroi ongeveer 900 personen aangehouden, vooral Engelsen. In 800 gevallen ging het om preventieve administratieve ophouding, die maximaal twaalf uur mag duren. Er waren enkele lichtgewonden. De schade bleef beperkt tot enkele kapotte ruiten en beschadigde auto's. Een vrijdagnacht in Charleroi neergestoken Engelsman is buiten levensgevaar.

Dit weekeinde zijn 440 Engelsen met C130 Hercules transportvliegtuigen van de Belgische luchtmacht naar Engeland teruggebracht, steeds 40 hooligans onder begeleiding van 50 rijkswachters. "Wij hopen dat dit een signaal is naar de Brise autoriteiten", aldus de Brusselse burgemeester De Donnea. De Belgische justitie wil de dossiers van de Engelsen naar de Britse justitie sturen. Vrijdagnacht kwam het in Brussel al tot incidenten tussen Engelsen en lokale immigrantenjongeren, waarbij de politie hard ingreep. Zaterdagnacht herhaalde zich dit, nadat Engelsen na de wedstrijd Engeland-Duitsland uit Charleroi per trein naar Brussel waren gekomen. Vanavond is de politie in Brussel weer paraat wegens de wedstrijd België-Turkije.

NRC Webpagina's
19 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad