24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Spelverdelers?


Tijdens het EK voetbal vielen spelverdelers als Zahovic, Zidane, Rui Costa en Figo op met fraaie acties. Is in het hedendaagse voetbal nog plaats voor pure individualisten?

Door MARCEL ABRAHAMS

Faas Wilkes, oud-international: "De echte nummer 10 blijft altijd bestaan. Spelers die een man kunnen passeren en een goede pass kunnen geven, maken van voetbal een prachtige sport. Figo is in staat om langs vier tegenstanders te snellen, Zahovic heeft scorend vermogen en Zidane is een voortreffelijke spelverdeler. Die jongens zorgen ervoor dat voetbal een fraaie kijksport is en blijft. Of Nederland een echte spelverdeler heeft? Eigenlijk niet, al zou Ronald de Boer goed achter de spitsen kunnen spelen. Oranje heeft met Overmars en Zenden wel een aantal creatieve voetballers in huis. Met die twee spelers elk aan een kant, is Nederland een stuk moeilijker uit te schakelen."

Morten Olsen, oud-international Denemarken en toekomstig trainer Deense nationale ploeg: "Zonder authentieke spelverdelers is het minder leuk om naar voetbal te kijken. De echte nummer tien zal nooit uitsterven, want voetballers zullen altijd blijven proberen om hun man te passeren of een fraaie dieptepass te geven. In het huidige voetbal is het individu ondergeschikt aan het collectief, veel creatieve spelers moeten meeverdedigen en kunnen hun kwaliteiten niet altijd etaleren. Daarom is het mooi om te zien dat spelers als Zahovic en Figo zich aan de grijze massa onttrekken. Ook Rui Costa en Zidane zijn fraaie spelers."

Tonnie van der Linden, oud-international: "We moeten ons niet blindstaren op Figo en Costa, want die kregen van de Engelse ploeg wel érg veel ruimte. Technisch gezien is Zidane de beste, het is ongelooflijk wat hij kan ondanks zijn zware lichaam. Hij is fysiek sterk, wendbaar én vaardig in de kleine ruimte. Het wordt steeds moeilijker voor spelverdelers om zich te redden op een voetbalveld. Het is jammer dat Nederland geen echte nummer 10 heeft, want die zou het verschil kunnen maken. Of het Nederlands elftal anders moet gaan voetballen? Rijkaard zou Bergkamp eens achter Kluivert én een andere spits moeten laten spelen. Dat maakt het voetbal van Oranje minder voorspelbaar."

Kees Rijvers, oud-bondscoach Nederlands elftal: "De strenge mandekking, het resultaatvoetbal, het getrek en geduw: allemaal factoren die ervoor zorgen dat creatieve spelers ondersneeuwen. Vroeger had je meer echte spelverdelers, maar dat kwam door het feit dat toen minder werd meeverdedigd en spelers niet zoveel opdrachten van hun trainer kregen. Bovendien kampen de spelers tegenwoordig met meer druk: je mag niet meer verliezen. Daarom geniet ik van Zidane, een meesterlijke nummer 10. Het is al langer bekend dat hij een echte spelverdeler is. Daar put ik dan maar moed uit, want de echte spelbepaler blijft altijd bestaan."

John Rep, oud-international: "De Figo's en Costa's zullen er ook over honderd jaar zijn. Zulke spelers heb je nodig om een wedstrijd open te breken. Twintig jaar geleden had elke ploeg een echte nummer 10, tegenwoordig is dat helaas niet meer zo. De ruimtes op het veld worden steeds kleiner, er worden meer overtredingen gemaakt en spelbepalers hebben vaak geen tijd meer om hun acties tot een goed einde te brengen. Ook het Nederlands elftal heeft geen authentieke spelverdeler, dat is wel een gemis. Ronald de Boer of Cocu zou die rol kunnen bekleden. Maar ook zij zijn geen echte spelverdelers."

Herman Kuiphof, oud-televisiecommentator en columnist: ,,Spelverdelers van nu hebben het moeilijker dan vroeger omdat tegenwoordig het tempo veel hoger ligt. Daardoor heeft een nummer 10 minder tijd om zijn acties te maken. Vrijwel geen enkele ploeg heeft nog een echte spelbepaler. Vroeger had ieder team er wel een: Netzer, Platini, Overath, Maradona, noem ze maar op. De ruimtes op het veld worden steeds kleiner en het aantal overtredingen neemt toe. Het Nederlands elftal heeft Davids als spelverdeler, maar hij valt meer op door splijtende rushes dan door splijtende passes. Bergkamp zou een nummer 10 kunnen zijn, maar hij kan niet zijn stempel op een wedstrijd druk ken."

NRC Webpagina's
17 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad