24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Vrees voor aanslag op Frans team

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 17 JUNI. De nationale veiligheidsdiensten van Nederland, Frankrijk en België vrezen tijdens het EK voetbal een terroristische aanslag op de Franse ploeg. Dat heeft het Britse persbureau Reuters gisteren uit betrouwbare bron, een zegsman bij een de veiligheidsdiensten, vernomen. Naar verluidt zou het gaan om een terreurgroep uit Noord-Afrika.

Om welke specifieke groepering het gaat, kon of wilde de bron van Reuters niet zeggen. "Er zijn nog geen concrete bedreigingen geweest, maar we hebben wel indicaties. Momenteel concentreren we ons vooral op het Belgische grondgebied." Frankrijk verblijft momenteel in België en speelt woensdag in Amsterdam tegen medekoploper uit groep D, Nederland.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde tegenover Reuters dat Nederland alert is. "Er is bij ons geen concrete aanwijzing, geen direct gevaar, maar we letten wel scherp op." De Binnenlandse Veiligheidsdienst wilde geen commentaar geven.

Een zegsman van de Belgische politie meldde dat de politiediensten niet over bijzondere informatie beschikken. "De Franse ploeg wordt uiteraard beschermd, maar dat geldt voor alle teams. Bijzondere maatregelen zijn niet genomen."

Twee jaar geleden, in de aanloop naar het WK in Frankrijk, werd een complot van Algerijnse moslimfundamentalisten ontdekt. De politie van Brussel rolde in maart een terroristische cel van acht Algerijnen op. De politie vond toen bij een inval onder meer vloeibare explosieven en brochures over het WK-toernooi.

Twee maanden later werden vooral in Frankrijk, maar ook in Italië, Zwitserland, België en Duitsland tientallen radicale Algerijnse fundamentalisten opgepakt in een gecoördineerde razzia.

De politie wilde zo voorkomen dat moslimterroristen het WK zouden verstoren.

Onder de arrestanten waren enkele naaste medewerkers van Hassan Hattab, de dissidente leider van de GIA (Islamitische Gewapende Groepen). Die probeerde de fundamentalistische voorman van de militante groepering, Antar Zouabri, van de troon te stoten. Met een spectaculaire actie, bijvoorbeeld tijdens het WK, zou hij zijn machtspositie binnen het GIA kunnen versterken. Maar dergelij ke acties bleven uit.

NRC Webpagina's
17 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad