24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Politie arresteert Britse hooligans

Rellen in grimmig gestemd Brussel

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM/BRUSSEL/CHARLEROI, 17 JUNI. Rellen en vechtpartijen in de Belgische hoofdstad Brussel; uitgelaten taferelen en hier en daar ook ongeregeldheden in Nederlandse steden. Dat was gisteravond en vanmorgen vroeg het beeld voorafgaand aan de beladen voetbalwedstrijd vandaag in Charleroi tussen Duitsland en Engeland en na afloop van het duel Nederland-Denemarken (3-0) in Rotterdam.

In het centrum van Brussel kwam het gisteravond tot ernstige rellen, gevolgd door arrestaties. De politie voerde om kwart voor tien een charge uit tegen Engelse supporters die zich in het centrum hadden verzameld. Tussen de 150 en 200 mensen werden aangehouden; circa 20 Britten raakten gewond. "De openbare orde werd serieus bedreigd", zei burgemeester De Donnéa van Brussel voor de radio. Later op de avond waren er opnieuw rellen in het centrum. Engelse en Turkse supporters provoceerden elkaar. Ook werden auto's vernield. De politie gebruikte traangas in een café waar zich volgens de burgemeester 'gevaarlijke elementen' ophielden. Verslaggevers ter plekke omschreven de stemming als 'grimmig'.

Een Britse supporter is vannacht neergestoken in Charleroi, zo meldde de politie in de Belgische stad. Hij zou zijn aangevallen door een Turkse supporter, aldus de Britse televisiezender Sky. Het slachtoffer is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis.

In Den Haag moest de mobiele eenheid rond middernacht het Jonckbloetplein in het Haagse Laakkwartier 'schoonvegen'. De politie greep in toen een grote groep jongeren een ME-bus bedreigde. Twaalf mensen werden aangehouden. Afgelopen zondag braken op hetzelfde plein ook relletjes uit na de wedstrijd Nederland-Tsjechië.

In Rotterdam gingen na afloop van de wedstrijd tegen Denemarken duizenden mensen de straat op om de overwinning te vieren. De Rotterdamse politie arresteerde voor, tijdens en na het duel in totaal 28 mensen. In Amsterdam vierden de Oranjefans ingetogen feest. Door de overwinning met 3-0 op Denemarken is het Nederlands voetbalelftal zeker van een plaats in de kwartfinales van het Europees kampioenschap. Ook Frankrijk kwalificeerde zich in groep D voor de laatste acht na een 2-1 zege op Tsjechië. Nederland en Frankrijk moeten woensdag in Amsterdam uitmaken wie eerste in de poule wordt.

Nederland speelde gisteravond tegen Denemarken een slechte eerste helft. In de 57ste minuut scoorde Patrick Kluivert. "Na dat doelpunt waren we los", zei coach Frank Rijkaard. Ronald de Boer en Boudewijn Zenden scoorden voor Nederland; de Deen Schjønberg miste in de slotfase een strafschop. Het Nederlands elftal was in vergelijking met de eerste wedstrijd tegen Tsjechië op twee plaatsen gewijzigd. Konterman verving de geblesseerde Stam en Overmars kwam in de ploeg voor Seedorf.

NRC Webpagina's
17 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad