24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Oranje mag Denen niet onderschatten'


AMSTERDAM, 14 JUNI. Morten Olsen, de toekomstige bondscoach van Denemarken, is verbaasd over de armzalige spel dat het Nederlands elftal zondag liet zien in het duel met Tsjechië (1-0). Verder voorspelt de voormalige trainer van Ajax dat Oranje vrijdag een zware wedstrijd tegen de Denen te wachten staat. "Nederland moet Denemarken vooral niet onderschatten, want dat is een sterk collectief met een enorme teamgeest."

Volgens Olsen heeft Oranje zondag "ongelooflijk mazzel" gehad in de ouverture tegen Tsjechië. "Maar dat heb je nodig om kampioen te worden. Alleen: zoveel geluk heb je maar één keer", meent de voormalige aanvoerder van de Denen. "Ze zullen het nu op eigen kracht moeten doen en laten zien waarom iedereen er veel van verwacht."Verbaasd was Olsen vooral over het armetierige spel dat Nederland in de Amsterdam Arena. "Een ploeg met zoveel individuele kwaliteit moet wel een keer goed gaan spelen. Maar alleen met voetbalkwaliteit win je niet. De onderlinge verschillen zijn op dit toernooi zo klein, dat de tendens is dat een hoop landen met acht, zelfs negen man achter de bal spelen en wachten op een fout van de tegenstander." Fysieke kracht en mentale weerbaarheid zijn volgens Olsen van doorslaggevend belang bij het EK. "Ploegen die dat het beste beheersen, komen het verst", vermoedt hij. "In het Nederlands elftal is bij een aantal spelers volgens mij de batterij leeg. Sommigen maken een vermoeide indruk. Dan denk ik aan jongens als Cocu en Davids. Tsjechië is een stugge ploeg, maar dat geldt voor meer teams. Nederland moet op basis van de kwaliteiten wel ver kunnen komen, maar dan moet iedereen topfit zijn. Je moet vooral jongens hebben die honger naar de bal hebben."

Olsen pleit voor vers bloed in de selectie van bondscoach Frank Rijkaard. " Het systeem dat de ploeg speelt en de kritiek die daarop is, zegt mij niets. Het systeem geeft niet de doorslag, maar de spelers. Je moet in een paar weken topprestaties leveren en daarvoor heb je frisse, sterke spelers nodig. Dan denk ik met name aan Ronald de Boer. Hij oogt zo fris en gretig, hij kan voor nieuw elan zorgen." (ANP)

NRC Webpagina's
14 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad