24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Vraagteken tegen Denen

Stam verrekt spier in lies bij training

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
HOENDERLOO, 14 JUNI. Het is onzeker of Jaap Stam vrij dagavond met het Nederlands elftal in de EK- wedstrijd mee kan spelen tegen Denemarken. Tijdens de training in Hoenderloo liep de centrale verdediger van Oranje gisteren een verrekking op in zijn lies.

Stam ondervindt nauwelijks nog hinder van de snee boven zijn oog, die hij na een kopduel met de Tsjechische spits Jan Koller had opgelopen. De gehechte wond vormt geen beletsel om vrijdag tegen de Denen aan te treden. De blessure aan zijn lies baart de speler van Manchester United meer zorgen. Met een stuurs gezicht verliet hij gisteren in Hoenderloo het trainingsveld, voor niemand aanspreekbaar. Pas later bleek dat de liesblessure de reden was. Bondscoach Rijkaard vond de kwetsuur van Stam vervelender dan de krantenkritieken over de wanvertoning tegen Tsjechië, die Nederland met veel geluk met 1-0 won. Die kritiek vond hij gezien de verrichtingen van Oranje "gewoon terecht".

Na een vrije dag keerde de selectie gisteren terug naar Residence Victoria in de bossen bij Hoenderloo. De avondtraining werd volgens Rijkaard benut "om de motor weer op te starten". Er mochten volgens de bondscoach geen conclusies worden verbonden aan het feit dat Ronald de Boer in een onderling partijtje achter de spitsen voetbalde. "Dit was spelen om het spelen", zei Rijkaard.

De teleurstellende ervaringen tegen Tsjechië hebben volgens de Amsterdammer het moreel niet aangetast. "Als ik zie hoe ze op de training bezig waren, kan ik met een gerust hart naar de wedstrijd tegen Denemarken toewerken. Het ging er scherp en agressief aan toe. Ik proef bij de spelers dat ze door willen."

Rijkaard liet doorschemeren dat de Deense tegenstander wellicht een andere tactisch aanpak vereist. Daarop wil hij vandaag en morgen achter gesloten deuren trainen. Met een gloedvol betoog verdedigde hij die aanpak. "Ik hoef de tegenstander voor de internationale camera's toch geen informatie te geven die ik graag voor me houd? Voor de wedstrijd tegen Tsjechië kreeg ik ook pas op het laatste moment de elf namen waaruit ik de opstelling moest opmaken."

De vraag is of Ronald de Boer dan wel Clarence Seedorf dan wel een plaats in het basisteam krijgt. Seedorf moest zondag in de tweede helft plaatsmaken voor De Boer. Deze versierde vlak voor het einde van de wedstrijd een strafschop, waardoor het Nederlands elftal alsnog met 1-0 van Tsjechië won.

Ook op de linkerflank van Oranje kunnen verschuivingen komen als Overmars door de medische staf fit genoeg wordt bevonden om vanaf de eerste minuut mee te spelen. Verdwijnt Zenden, linksbuiten tegen Tsjechië, dan naar de linksbackpositie of de bank?

Zenden houdt met geen van beide mogelijkheden rekening. "Ik zou niet weten waarom Overmars op mijn plek gaat spelen. Zondag was hij al fit genoeg om mee te doen. Met de bondscoach heb ik eerder besproken dat ik me moet richten op een plek links voor of rechts voor. Dat ik in Zwitserland ook voor de positie van linksback heb getraind had te maken met de blessure van Numan. Ik ben eventueel nog steeds op die plek inzetbaar maar Arthur is nu weer fit en Van Bronckhorst kan eveneens linksback spelen. Aan het feit dat mijn vaste rugnummer 5 is en niet 11 moet je geen waarde hechten."

NRC Webpagina's
14 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad