24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Geregistreerde hooligans

Elfhonderd Duitse fans geweerd

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 14 JUNI. Van de 110.000 Duitse supporters die sinds het begin van het Europees kampioenschap voetbal de Nederlandse grens wilden oversteken, heeft de Bundesgrenzschutz er 1.100 teruggestuurd.

Dat heeft EK-directeur-generaal P. van Zunderd van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vanochtend bekend gemaakt.

De 1.100 Duitsers die de grens niet over mochten, zijn allemaal geregistreerde hooligans, die een uitreisverbod hebben gekregen en bovendien een meldingsplicht hebben bij de politie in hun woonplaats. Dankzij die buitengewone alertheid zijn tot op heden geen problemen ontstaan met Duitse supporters, meent Van Zunderd. "Eén procent van het totaal vind ik een hoge score."

Van Zunderd maakte gisteren bekend dat een groep van ongeveer vijftig Engelse relschoppers in Nederland was gesignaleerd, die onmiddellijk was 'gespot' door Britse agenten die hier tijdens het EK de fans uit hun land in de gaten houden. Waarschijnlijk zijn problemen uitgebleven doordat ze meteen na signalering 'letterlijk en figuurlijk op de voet zijn gevolgd'.

Ook gisteren is die 'goede lijn van feestelijkheid en veiligheid weer doorgezet', zegt de directeur-generaal. "Het was een fantastische voetbaldag." Hij wees er op dat de 12.000 Noorse supporters en een 'paar duizend Spanjaarden' zich voorbeeldig hebben gedragen.

Rondom de wedstrijd Slovenië-Joegoslavië zijn gisteravond 21 mensen aangehouden wegens ordeverstoring of lichte vergrijpen. Daarnaast zijn gisteren en vanochtend in heel België nog eens zestien zwarthandelaren aangehouden. In totaal zijn in België nu vijfhonderd zwarte kaartjes in beslag genomen. Zes Sloveense zwarthandelaren zijn het land uitgezet.

De Brusselse Grote Markt gaat vanavond na de wedstrijd België- Italie op een kier voor voetbalfans. Burgemeester De Donnea besloot gisteren de toegang te "filteren". Dronken supporters en bekende relschoppers worden geweerd. Het besluit volgt na kritiek van Belgische politici op het harde optreden zaterdag van de Brusselse politie.

NRC Webpagina's
14 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad